Het drukke kruispunt Vrijheid-Valken-Koeistraat, midden in het dorpscentrum, wordt vanaf vrijdag een hele week afgesloten. 

Het drukke kruispunt Vrijheid-Valken-Koeistraat, midden in het dorpscentrum, wordt vanaf vrijdag een hele week afgesloten. © EMA

Na 15 jaar van wegverzakkingen: klinkers eruit en asfalt erin

ARENDONK -

Nadat diverse aannemers gedurende 15 jaar met allerhande technieken geprobeerd hebben om de kleiklinkers rond de kerk in Arendonk op hun plaats te houden, hebben gemeente en Vlaams Gewest nu beslist om definitief komaf te maken met de almaar weerkerende wegverzakkingen: de verguisde klinkers worden uitgebroken en vervangen door asfalt.

Eddy Meulemans

Toen het dorpscentrum van Arendonk in 2006 heraangelegd werd, oogstte de nieuwe inrichting aanvankelijk heel wat lof. Zo had de ontwerper het fijne idee om een mooie schakering in het wegdek aan te brengen met oude en nieuwe materialen: met kleiklinkers, betonstenen en asfalt. Maar al snel bleek dat al die mooie kleiklinkers niet bestand waren tegen de dagelijkse druk van auto’s, vrachtwagens en landbouwvoertuigen: de klinkers scheurden, brokkelden af, kwamen los of zakten weg.

Klinkers herleggen

Luc Bouwen, schepen van Openbare Werken.

Luc Bouwen, schepen van Openbare Werken. © EMA

“Meerdere aannemers hebben er hun hoofd op gebroken en verschillende technieken uitgeprobeerd om de klinkers te herleggen”, zegt schepen van Openbare Werken Luc Bouwen (CD&V). “Maar de verzakkingen kwamen telkens terug. Omdat de problemen maar niet opgelost geraakten, hebben we er bij het Vlaams Gewest op aangedrongen om alle klinkers te verwijderen en te vervangen door nieuw asfalt.”

De werken starten vrijdag en duren tot het einde van de herfstvakantie. De werfzone bestrijkt zowat het gehele dorpscentrum: zowel Vrijheid als Valken, Koeistraat en Hovestraat. De impact is groot: het centrum van Arendonk wordt vanaf vrijdag volledig afgesloten voor het verkeer. Voor het doorgaand verkeer wordt een wijde wegomlegging uitgezet via Roobeek, Akkerstraat, Bergen, Schutterstraat, Hokken en Wampenberg. Plaatselijk verkeer, onder meer voor de bevoorrading van de winkels, blijft beperkt mogelijk in een deel van de winkelstraat: tussen park Deroissart en Maaskens. Het eenrichtingsverkeer op de Vrijheid wordt daarvoor tijdelijk opgeheven. In de werfzone geldt ook een algemeen parkeerverbod.

Wanneer straks het wegdek op en rond de markt vernieuwd is, worden in de ‘processietourstraten’ rond de kerktoren nog overal okerkleurige fietssuggestiestroken aangebracht op de weg. “Op de Valken en in de Koeistraat gebeurt dat aan weerszijden van de weg. Op de Vrijheid en in de Hovestraat, waar eenrichtingsverkeer geldt, komen er alleen fietssuggestiestroken voor het tegemoetkomend verkeer”, zegt schepen Luc Bouwen.

Fietsster doodgereden

Sinds de Vrijheid in 2019 is omgedoopt tot een officiële fietsstraat, is de veiligheid voor de fietsers al fel verbeterd in de dorpskern van Arendonk. Met het aanbrengen van een fietssuggestiestrook wil de gemeente het comfort en de veiligheid van de fietsers nog verder verfijnen. Het sluitstuk van het project, de herinrichting van de Wezenstraat, is gepland in 2022. Op het kruispunt Vrijheid-Wezenstraat vond in 2018 een dodelijk ongeval plaats. Fietsster Carry Segers (47), medewerkster van de bibliotheek en moeder van twee kinderen, werd toen op het kruispunt doodgereden door een autobestuurder die haar “niet gezien had”.

Alleen bij warm en droog weer

De fietssuggestiestroken worden alleen bij voldoende warm en droog weer in het wegdek gebrand. Anders gebeurt dat pas volgend jaar in de paasvakantie. De totale kostprijs van de renovatie bedraagt 200.000 euro, half ten laste van de gemeente en half voor rekening van het Vlaams Gewest.

Op tal van plaatsen in het dorpscentrum zijn de kleiklinkers gehavend en verzakt. 

Op tal van plaatsen in het dorpscentrum zijn de kleiklinkers gehavend en verzakt. © EMA

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio