©  REUTERS

Zorgsector in open brief: “Zorgsysteem nu al onder grote druk en winter moet nog beginnen”

De zorgsector trekt opnieuw aan de alarmbel nu de vierde golf van het coronavirus in combinatie met andere infecties en de gewone zorgverlening andermaal forse druk dreigt te zetten op het gehele zorgsysteem. In een open brief roepen een twintigtal zorgorganisaties dinsdag op om voldoende voorzichtigheid in te bouwen zodat een nieuwe overbelasting van het zorgsysteem vermeden kan worden.

Bron: BELGA

Hoog nodig, zeggen ze, want op dit moment gaan de huisartsen en de ganse eerste lijn al ten onder aan het extreme werkvolume. Ook verschillende woonzorgcentra, instellingen voor gehandicaptenzorg en ziekenhuizen zouden verzadigd zijn en door het uitblijven van een beschermende derde prik vallen er steeds meer zorgverleners uit als gevolg van Covid-19. “Het systeem staat nu dus al sterk onder druk en de winter moet nog beginnen”, klinkt het waarschuwend.

De voorbije maanden ging het bijna alleen nog maar over het coronavirus, maar intussen kondigen ook andere virussen (zoals verkoudheden, RVS, het griepvirus,...) zich aan. “Als deze golven samenkomen, wordt de druk sowieso groot en geraakt de grens van wat haalbaar blijft binnen de zorg veel sneller overschreden.”

Onderuitgehaald

Dat sinds september op politiek niveau werd beslist om alle coronamaatregelen af te bouwen, helpt ook niet. “Geen mondmaskers meer, geen Covid Safe Ticket, geen thuiswerk,... Daarnaast werden ook de structuren, die ons het voorbije anderhalf jaar hebben geholpen, afgebouwd: verminderd aantal testcentra, afbouw capaciteit contact tracing? Al onze verdedigingslinies, broodnodig om de viruscirculatie onder controle te houden, werden één voor één onderuitgehaald”, hekelen de ondertekenaars van de brief, onder wie de ziekenfondsen, de GEMS, Domus Medica en de Belgische vereniging van Artsensyndicaten.

Lockdowns of paniekreacties zijn volgens de sector niet nodig, maar een aantal basisregels moeten wel dringend geherwaardeerd worden. Zo moet er opnieuw ingezet worden op het gebruik van een mondmasker binnen en het Covid Safe Ticket bij risicovolle activiteiten. Daarnaast moeten de systemen die werden uitgebouwd om de pandemie te beheersen, zoals testen en contact tracing, behouden blijven. 

En er kan best weer opnieuw meer aan telewerk worden gedaan. “Het zijn eenvoudige maatregelen, waarmee we elkaar, de maatschappij en de zorg helpen, en doorheen een winter helpen die zich als lastig aankondigt”, besluiten de organisaties.