Tijdens Kunstproeven kunnen mensen met en zonder beperking kiezen tussen verschillende activiteiten. 

Tijdens Kunstproeven kunnen mensen met en zonder beperking kiezen tussen verschillende activiteiten. ©  Dirk Vertommen

Mensen met en zonder beperking genieten van kunst en cultuur tijdens Kunstproeven

Mechelen -

De Mechelse organisatie Sjarabang organiseert deze week de negende editie van Kunstproeven. In het Cultuurcentrum in Mechelen kunnen mensen met en zonder beperking genieten van voorstellingen, tentoonstellingen en workshops. Voor de workshops van donderdag zijn er nog enkele plaatsjes vrij.

Stijn Van de Sande

In normale omstandigheden vindt het kunstenfestival Kunstproeven in maart plaats, maar door de coronacrisis kon de editie van vorig jaar niet plaatsvinden. Ook dit voorjaar viel het festival in het water. “Maar onze gasten hebben al zo lang binnen gezeten, dat we beslisten om dit jaar alsnog nog een editie te organiseren”, zegt Marleen D’Joos van Sjarabang. “En als de maatregelen het toelaten, vieren we volgend jaar in maart al de tiende editie.”

Tijdens Kunstproeven kunnen mensen met en zonder beperking kiezen tussen verschillende activiteiten. “In totaal hebben we een dertigtal workshops’”, zegt D’Joos. “Die gaan van schilderen over Afrikaanse dans tot percussie. Nieuw dit jaar is de workshop om houten maskers te maken. Die is heel erg in trek bij de deelnemers. We zijn blij dat we na al die tijd opnieuw zo veel mensen gelukkig kunnen maken met deze activiteiten.”

Yvonne heeft lang naar de nieuwe editie van Kunstproeven uitgekeken.

Yvonne heeft lang naar de nieuwe editie van Kunstproeven uitgekeken. © Stijn Van de Sande

“Ik ben heel blij dat Kunstproeven eindelijk weer kan plaatsvinden”, zegt deelneemster Yvonne Backs. Zij koos onder andere voor de workshop aquarellen. “Maar ik volg iedere dag verschillende workshops. Het is dus heel afwisselend. Ik kijk elk jaar heel erg uit naar Kunstproeven, want ik kan hier veel nieuwe mensen leren kennen. Ik wil er dan ook altijd bij zijn.”

Het kunstenfestival heeft ook voorstellingen en tentoonstellingen te bieden. “Dankzij een samenwerking met Kunstuur kunnen we de deelnemers kennis laten maken met absolute meesterwerken”, zegt Marleen D’Joos. “Verder stellen de gasten van Sjarabang ook zelf hun werken tentoon en zijn er voorstellingen van Theater Stap. Dat is een theatergezelschap waarbij mensen met een beperking centraal staan.”

Er zijn heel veel verschillende soorten workshops. 

Er zijn heel veel verschillende soorten workshops. ©  Dirk Vertommen

Donderdag slotdag

Maandag en dinsdag genoten er al enkele honderden mensen van Kunstproeven. Donderdag staat de slotdag van het festival op de agenda. Voor die dag zijn er in verschillende workshops nog plaatsjes vrij. “In totaal mogen we zo’n 900 bezoekers verwelkomen. Daarvoor werken we onder andere samen met scholen in het buitengewoon onderwijs en instellingen. Om alles in goede banen te leiden, krijgen we hulp van 120 studenten ergotherapie van de AP Hogeschool in Antwerpen.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio