‘Gloria’ ligt omgekeerd op de restauratietafel. 

‘Gloria’ ligt omgekeerd op de restauratietafel. © AF

Naar dit voorbeeld wordt ‘Gloria’ gerestaureerd. 

Naar dit voorbeeld wordt ‘Gloria’ gerestaureerd. © AF

1 / 2
thumbnail: ‘Gloria’ ligt omgekeerd op de restauratietafel. 
thumbnail: Naar dit voorbeeld wordt ‘Gloria’ gerestaureerd. 

Meerhoutse leerlingen bezoeken restauratieatelier: “Met eigen ogen kunnen zien wat er met ‘onze’ muurschilderingen gebeurt”

Meerhout, Geel -

Zestig leerlingen van gemeentelijke basisschool De Duizendpoot uit Meerhout brachten dinsdagnamiddag een bezoek aan Patrimoon. Bij het Geelse studiebureau historisch erfgoed konden de jongeren zien hoe ‘hun’ muurschilderingen gerestaureerd worden. In een workshop leerden ze bovendien hoe delicaat het werk van een restaurator is.

Annelies Frederickx

Tijdens de afbraak van het oude schoolgebouw van De Duizendpoot werden vorig jaar enkele muurschilderingen ontdekt. Tijdens de bevrijding in 1944 waren ze door een Engelse soldaat op de klasmuren geschilderd. Patrimoon werd ingeschakeld om de kunstwerken te recupereren en momenteel worden twee muurschilderingen gerestaureerd in het Geelse atelier.

“De meest precaire fase van onze opdracht was de afhaling van de muurschildering”, legt An Breyne, senior conservator/restaurator van Patrimoon, uit. “Dat is sowieso altijd een lastig karwei, maar nu kwam daar de tijdsdruk bij, omdat de afbraakwerken waren stilgelegd. Na het kritieke moment van de afname begon het puzzelwerk. In totaal recupereerden we zeven muurschilderingen, waarvan er nu twee stapsgewijs gerestaureerd worden, namelijk ‘Gloria’ en ‘D-Day’. De werken vorderen, maar we moeten uiteraard steeds rekening houden met de droogtijden. Als alles volgens plan verloopt, zullen de muurschilderingen eind juni volledig klaar zijn.”

In het restauratieatelier toont An Breyne hoe de puzzelstukjes van de muurschilderingen in elkaar passen.

In het restauratieatelier toont An Breyne hoe de puzzelstukjes van de muurschilderingen in elkaar passen. © AF

De leerlingen van het vijfde leerjaar van De Duizendpoot gingen dinsdagnamiddag een kijkje nemen bij Patrimoon. “We gingen met plezier in op hun uitnodiging, want het is toch wel bijzonder dat de leerlingen hier met eigen ogen kunnen zien wat er met ‘onze’ muurschilderingen gebeurt”, stelt schooldirecteur Leen Vandervoort. “Bij Patrimoon leren onze leerlingen hoe iets historisch een lange weg moet afleggen eer het tentoongesteld kan worden. Alleen de zestig kinderen uit het vijfde leerjaar kwamen op bedrijfsbezoek, maar binnenkort zullen ook alle andere leerlingen rond dit thema gaan werken. Ik hoop dat ‘Gloria’ snel weer op dezelfde plaats hangt op school, al zal dat voortaan wel in een zaal zijn in plaats van in een klaslokaal.”

In een workshop werden de leerlingen zelf aan het werk gezet. Na het krassen van de toplaag komt een tafereel tevoorschijn.

In een workshop werden de leerlingen zelf aan het werk gezet. Na het krassen van de toplaag komt een tafereel tevoorschijn. © AF

Voor de leerlingen ging dinsdag alvast een hele nieuwe wereld open. “Ik heb de muurschilderingen zelf niet gezien op school, want ze waren verstopt achter hekken en doeken”, verklapt Kaat Van Even. “Onze juf heeft er wel veel over verteld en we kregen ook een filmpje te zien. De rondleiding was echt interessant, maar het was wel jammer dat we alleen de achterkant van de muurschilderingen te zien kregen, omdat ze nu met verschillende lagen belegd worden.”

In een workshop werden de leerlingen zelf aan het werk gezet. Ze kregen zwarte papieren puzzelstukken. Door de zwarte laag te verwijderen, kwam een tafereel tevoorschijn en door alle puzzelstukken bij elkaar te leggen, konden de jongeren een echte tekening vormen. “Dat puzzelen en krassen was echt lastig”, gaat Kaat Van Even verder. “We moesten erg voorzichtig zijn om de stukjes niet te beschadigen. Ik wist ook niet dat er zoveel dingen gedaan moesten worden voor één schilderij.”

De puzzelstukken vormen samen een tekening.

De puzzelstukken vormen samen een tekening. © AF

Juf Lisa Ramakers hielp de kinderen tijdens de workshop. “Het is erg belangrijk dat de leerlingen beseffen dat de muurschilderingen niet zomaar weer bij ons op school komen, maar dat die restauratie veel met zich meebrengt. Het is een lang proces, waarbij men heel voorzichtig te werk moet gaan. Dat hebben onze leerlingen vandaag kunnen merken en nu kijkt iedereen natuurlijk uit naar de terugkomst van de muurschilderingen naar onze school.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio