Grof Geschud. 

Grof Geschud. ©  Noortje Palmers

Jongste genomineerden ooit voor Neerlands Hoop-cabaretprijs spelen try-out in De Kapel

Grof Geschud niet meer als liefdeskoppel verder, wel nog als duo in de kunst

Zoersel -

Lander Severins (25) uit Zoersel en Myrthe van Velden (25) uit Nederland, samen cabaretduo Grof Geschud, behoorden maandag in Den Haag tot de jongste genomineerden ooit voor de prestigieuze Neerlands Hoop cabaretprijs. Op 13 november speelt Grof Geschud bovendien een try-out van zijn nieuwe voorstelling Broeden in De Kapel in Zoersel. Lander en Myrthe zijn intussen geen koppel in de liefde meer, wel nog een duo in de kunst.

Kristin Matthyssen

Wat doe je als koppel kunstenaars na een breuk die niet meer te lijmen valt? Er een voorstelling over maken, tiens. Dat is durven. Geen wonder dat Lander en Myrthe genomineerd werden voor de cabaretprijs Neerlands Hoop voor veelbelovende jonge theatermakers met een groot toekomstperspectief. Hun eerste voorstelling Lijmen viel zodanig in de smaak dat Lander en Myrthe een nominatie verzilverden. De award Neerlands Hoop werd in 2003 door de Vereniging van Schouwburg-en Concertgebouwdirecties (VSCD) in het leven geroepen. Maandag in Den Haag werd bekendgemaakt dat Nina de la Parra won. Maar Grof Geschud zat bij de laatste drie en de jury was vol lof. “Het duo behandelt in Lijmen de liefde op een zeer volwassen manier, met prachtige sketches en liedjes. Tijdloos en toch modern”, staat in het rapport.

“Dat Raf Walschaerts van Kommil Foo die Lijmen geregisseerd heeft als verrassing een hommageliedje aan ons bracht, was voor ons de mooiste prijs”, zegt Lander.

Intussen hebben de twee die elkaar in 2014 leerden kennen op de Koningstheateracademie in ‘s- Hertogenbosch en er met de hoogste onderscheiding afstudeerde, een tweede voorstelling klaar. Broeden gaat over loslaten, het is een realistisch relaas van een relatie die op de klippen loopt. Een geadopteerde hond waarvan ze allebei geen afstand willen doen. Van een man, Lander, die op de luchthaven merkt dat de afwijzing van zijn grote liefde, Myrthe, die hij dan zes weken niet gezien heeft, definitief is.

Grof Geschud. 

Grof Geschud. ©  Noortje Palmers

Terwijl ze zich tijdens Lijmen nog voorstelden hoe hun liefde er op latere leeftijd zou uitzien, is het nu voorbij. Hoe moeilijk is het om als duo Grof Geschud verder te gaan? “Toen we als cabaretduo begonnen, waren we ook nog geen koppel”, zegt Myrthe. “We zijn pas nadien verliefd geworden.” Lander geeft wel toe dat het niet altijd makkelijk was. “Kunnen we dit wel? Steken we er niet veel te veel energie in? Maar anderzijds: er zijn zo veel films en toneelvoorstellingen over mensen die uit elkaar gaan. Als je daar dan als koppel op een eerlijke manier een voorstelling over maakt, is dat bijzonder. Bij de try-outs merken we dat sommigen na de voorstelling naar ons toe komen van “Ik zit in de knoop met mijn ex. Ik zie haar niet meer. Maar zo kan het dus ook.”

Myrthe en Lander vinden Broeden “een interessante oefening”. Of er nog een derde voorstelling komt van Grof Geschud? Misschien moeilijk nu Myrthe naar Nederland is teruggekeerd? “Ik ben weer op een Belg gevallen”, lacht ze. ”Ik heb precies iets met Vlaamse mannen. Mijn nieuwe partner is klankman. Ik zit nu in Tremelo, dus zo ver is dat niet. We zien wel.”

Live is beter dan Netflix

Door de coronacrisis konden ze veertig geplande voorstellingen van Lijmen niet spelen in Nederland. Op de hele cultuursector, maar zeker op jonge artiesten, woog de coronacrisis zwaar. Of ze zonder die extra stress nog samen waren geweest? “Moeilijk te zeggen, we waren wellicht drukker bezig geweest. De lockdown heeft alles wat scherper gesteld”, meent Myrthe. Volgens Lander is de corona-aarzeling in de zalen nog aanwezig. “Het blijft moeilijker om tickets te verkopen, al zie je dat wie komt nog harder geraakt wordt. Een livevoorstelling meemaken is toch iets totaal anders dan Netflix kijken. Die ontroering valt niet te evenaren.”

Hoe het met Landers schuur in La Lande in Frankrijk zit, die hij tot een repetitieruimte voor theatermakers, muzikanten en dansers wil omvormen? “Ik heb er de hele lockdown lang in gewerkt en er mijn spaarcenten in gestopt. Nu moet ik weer wat bijsparen. Maar het is tof, artiesten beginnen de weg te vinden, en zelf hebben we er met Grof Geschud ook drie weken gerepeteerd.”

Broeden kwam tot stand onder regie van Minou Bosua (de Bloeiende Maagden/Minoux) en Janne Desmet (Studio Orka) en met coaching van Raf Walschaerts (Kommil Foo). Tickets voor de try-out op zaterdag 13 november om 20.30u in de Kapel in Zoersel kosten 13 euro in voorverkoop en 15 euro aan de kassa. Info bij gemeente@zoersel.be of op webshop.zoersel.be/Tickets/Detail.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio