Leden van de imkergilde, het gemeentebestuur van Rijkevorsel en familieleden van voorzitter Jef Lauryssen bewaren samen met Kempens Landschap de toekomst van De Raam. 

Leden van de imkergilde, het gemeentebestuur van Rijkevorsel en familieleden van voorzitter Jef Lauryssen bewaren samen met Kempens Landschap de toekomst van De Raam. © Ronny van den Ackerveken

Bijencentrum De Raam komt in handen van Kempens Landschap

Rijkevorsel -

Het bezoekerscentrum en de bijentuin van imkersgilde Sint-Ambrosius in de Keirschothoeveweg zijn verkocht aan de Stichting Kempens Landschap. Zo is het voortbestaan van de vereniging gegarandeerd en blijft het bijencentrum ter beschikking van de gemeenschap.

Ronny van den Ackerveken

Het perceel van 1,5 hectare was eigendom van Jef Lauryssen (76), voorzitter van de imkersgilde. “Ik word al een dagje ouder en heb geen kinderen”, vertelt Jef. “Als ik er niet meer ben, zouden veertien familieleden moeten beslissen wat er met De Raam gaat gebeuren. Om de toekomst veilig te stellen, ben ik zeer tevreden dat Kempens Landschap interesse toonde om het bijencentrum te kopen.”

“Onze gilde telt 69 leden en nog een twintigtal steunende leden. Volgend jaar bestaan we 75 jaar, maar we zijn pas sinds de jaren negentig gevestigd in de Keirschothoeveweg. Negen jaar geleden hebben we met Vito Hoogstraten en dankzij Europese subsidies de tuin en het bezoekerscentrum kunnen realiseren. Jaarlijks ontvangen we meer dan duizend bezoekers. De aankoop door Kempens Landschap is een goede oplossing om dat allemaal te bewaren.”

Philippe De Backer en Kathleen Helsen zetten hun handtekeningen voor Kempens Landschap.

Philippe De Backer en Kathleen Helsen zetten hun handtekeningen voor Kempens Landschap. © ram

Educatieve functie

De verkoopakte werd dinsdag ondertekend door de familieleden van de voorzitter. Voor Kempens Landschap zetten voorzitter Philippe De Backer en co-voorzitter Kathleen Helsen hun handtekening. De prijs bedraagt 85.950 euro, de gemeente Rijkevorsel betaalt daar van 20% van. “De Raam krijgt een bijzondere toekomst”, zegt schepen van Financiën Karl Geens (N-VA). “Kempens Landschap heeft de nodige expertise voor dit bijencentrum met educatieve functie.”

“We kopen alleen gebieden aan die ter beschikking staan van de gemeenschap”, legt Kathleen Helsen uit. “Natuur, open ruimte, erfgoed en zachte recreatie komen allemaal in De Raam aan bod. Het bijencentrum wordt gedragen door vrijwilligers en blijft in gemeenschapshanden, zodat iedereen er van kan genieten.” (ram)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio