©  rr

64 verdachten opgepakt tijdens 114 huiszoekingen in drugsonderzoek, ook arrestaties in Deurne

Bij de grootscheepse politieoperatie tegen een criminele organisatie die op grote schaal cocaïne invoerde in Europa, zijn dinsdag 64 personen opgepakt. Dat melden het federaal parket en de federale politie. De arrestaties gebeurden tijdens 114 huiszoekingen, die voornamelijk in Brussel maar ook elders in België plaatsvonden, onder meer in Deurne.

Bron: BELGA

LEES OOK: Medewerkster (28) van rederij MSC aangehouden: vrouw uit Deurne zou drugsbende info hebben doorgespeeld

“Dinsdagochtend om 5.00 uur is de grootste operatie tegen de drugshandel van start gegaan sinds de ontmanteling van het communicatienetwerk SKY ECC in maart eerder dit jaar”, vertelt Frédéric Van Leeuw, federaal procureur. “Niet met het doel om grote hoeveelheden drugs in beslag te nemen, wel om een belangrijk invoer- en distributienetwerk voor cocaïne in Europa te ontmantelen.”

Albanees netwerk

Onder leiding van een Brusselse onderzoeksrechter werden 114 huiszoekingen en 64 arrestaties verricht. Met deze operatie wil het gerecht een Albanees netwerk van drugstrafikanten oprollen dat zich gespecialiseerd heeft in de invoer en internationale verdeling van cocaïne en andere verdovende middelen. Zij gebruikten daarvoor België als draaischijf.

 

 © Federale Politie

“De criminele organisatie wordt ervan verdacht actief te zijn in de cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa”, legt Eric Jacobs, directeur van de FGP van Brussel, uit. “Deze groep criminelen - grotendeels gevestigd in Brussel - is verantwoordelijk voor de ontvangst van de cocaïne, het uithalen ervan en de herverpakking in Belgische laboratoria. Na die herverpakking zorgen koeriers voor de verdeling in de rest van Europa.”

LEES OOK. Grote antidrugsoperatie in ons land: tientallen arrestaties verwacht, ook huiszoekingen in Antwerpen

Meer dan 1.100 politieambtenaren werden ingezet voor deze grootschalige actie. Naast een vijftigtal arrestaties en een honderdtal huiszoekingen, legden de politiediensten ook zes labo’s bloot. Verder trof de politie tonnen producten en materialen die vermoedelijk geïmpregneerd zijn met cocaïne, aan. Ook tientallen wapens, 67 voertuigen, 300 kubieke meter tabak en 1 miljoen euro cash geld werden in beslag genomen.

 

 © Federale Politie

Georganiseerde misdaad in België

“Er is geen twijfel meer: de internationale en zelfs mondiale georganiseerde misdaad is duidelijk zeer aanwezig in België”, zegt Eric Snoeck, directeur-generaal van de FGP. “We wisten al dat de haven van Antwerpen de grootste invoerhaven van cocaïne is, maar we zien nu duidelijk dat de maffia actief is in heel het land en dat ze haar activiteiten uitbreidt naar Brussel, Limburg, Luik, Charleroi en elders.”

Het is al de derde mega-operatie die het federaal parket dit jaar tegen de georganiseerde drugswereld op het getouw zet. Begin dit jaar lag het zwaartepunt van het eerste onderzoek in en rond de haven van Antwerpen. Goed voor 200 huiszoekingen, 50 arrestaties en de inbeslagname van onder meer 17 ton cocaïne. (blg, nelo)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.