Themabeeld. 

Themabeeld. ©  Patrick De Roo

Ook bewoners van Melsele hebben verhoogd PFOS-gehalte in bloed, onderzoek zal worden uitgebreid naar Beveren en Kruibeke

Melsele/Zwijndrecht -

Mensen die in een straal van drie kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen konden afgelopen zomer hun bloed laten onderzoeken. Uit de resultaten blijkt dat bijna zestig procent van de omwonenden te veel PFOS in het bloed heeft. Ook enkele tientallen inwoners van Melsele, net aan de grens met provincie Antwerpen en op een boogscheut van de 3M-fabriek, lieten hun bloed testen.

Dieter Verschooren

Afgelopen zomer lieten 796 mensen hun bloed onderzoeken op zoek naar PFOS, niet alleen uit Zwijndrecht, maar ook uit het Oost-Vlaamse Melsele, dat zich ook binnen de straal van drie kilometer rond de 3M-fabriek bevindt. Het opzet was om te kijken of omwonenden van de 3M-fabriek een verhoogd PFOS-gehalte in het bloed hadden. De resultaten zijn nu binnen en spreken boekdelen. Maar liefst 59 procent van de bloedstalen bevatten “een waarde waarbij nadelige gezondheidseffecten op lange termijn mogelijk zijn”, aldus het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG). Bij 32 procent van de stalen zijn nadelige gezondheidseffecten niet uit te sluiten. Aparte cijfers voor de inwoners van Melsele zijn er niet.

(Lees verder onder de video)

PFOS-vervuiling: 90 (!) procent van omwonenden heeft te hoge waarden in het bloed . © ATV

“Belangrijk is wel te benadrukken dat een verhoogde PFOS-waarde in het bloed niet betekent dat deze chemische stoffen de gezondheid van het individu hebben geschaad of zullen schaden”, aldus woordvoerder van AZG Joris Moonens. In navolging van dit bloedonderzoek zal AZG wel nog vragen om extra metingen uit te voeren. “Er komt een meer diepgaand biomonitoringsonderzoek en daarvoor adviseren we tot vijf kilometer rondom te gaan.”

LEES OOK. Negen op de tien omwonenden van 3M hebben te veel PFOS in het bloed: “De korf is vol, de uitstoot moet stoppen”

Dat zou betekenen dat ook Beveren en Kruibeke in het vizier komen. In de zuidwestelijke richting, met de wind mee, liggen de PFOS-waarden ook hoger dan elders. Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren is uiteraard blij met uitbreiding van het onderzoek, maar zal zelf geen verdere maatregelen nemen. “We zullen de weinige mensen die binnen de perimeter wonen op de hoogte houden, maar het is vooral te taak van de opdrachthouder en de experts om het voortouw te nemen”, klinkt het. “We moeten elkaar niet in de wielen rijden.”

LEES OOK. Burgercollectief Grondrecht over PFOS-onderzoek: “Situatie in Antwerpen is zeer ernstig”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio