Jef heeft de deur van de Heilige Familiekerk achter zich toe getrokken. 

Jef heeft de deur van de Heilige Familiekerk achter zich toe getrokken. © Filip Spoelders

Jef stopt na 25 jaar als koster: “Iedere misviering was voor mij een verrassing”

Edegem -

De parochie Heilige Familie in Edegem moet verder zonder Jef Deca (80). Hij stopt na 25 jaar als koster van de Heilige Familiekerk in de wijk Elsdonk. “Ik was een stille genieter van de muziek.”

Filip Spoelders

Voor de duidelijkheid, veel Edegemnaren zullen Jef eerder kennen als Jos Deca. “Mijn naam is Jef. Maar in de jeugdbeweging waar ik als kind was aangesloten, waren op een moment drie kinderen met de naam Jef. Om het makkelijk te maken, werd ik toen Jos en dat ben ik voor de meesten nog altijd.”

Op zijn kwarteeuw als koster in de parochie blikt hij tevreden terug. “Ik heb toch het gevoel dat ik indruk heb gemaakt. Ook al werkte ik steeds op de achtergrond. Ik kreeg een mooi afscheid in een volle kerk en ik heb veel bedankkaartjes ontvangen.”

In de genen

Jef stopt om familiale redenen met de functie die hij sinds 1996 bekleedt. “Toenmalig pastoor Karel Heuten vroeg me of ik geen koster wilde worden. Ik heb meteen ja gezegd. Het zit in mijn genen. Mijn grootvader was koster en organist in Haacht. Hij had zes kinderen, twee dochters werden nonnen en een zoon was priester. Mijn moeder was de enige die getrouwd is, maar wij gingen altijd naar de kerk. Eigenlijk moesten we van ’s morgens tot ’s avonds bidden.”

Als koster zorgde hij voor de logistieke ondersteuning zoals de muziek afspelen tijdens vieringen of de kerk openen en sluiten. “Ik was steeds een uur voor de viering aanwezig. Wanneer er twee uitvaarten waren, was ik een hele voormiddag van huis weg. Iedere mis was voor mij een verrassing. Er was altijd iets anders. Ik was een stille genieter van de muziek die werd gespeeld. Vanuit mijn sacristie had ik een goed zicht op de muzikanten die live kwamen spelen.”

Daarnaast was Jef uitvinder van de après messe. “Na de mis van 9u zorgde ik voor koffie en koekjes. Sommige bezoekers kwamen speciaal voor dat moment naar de kerk. In mijn beginperiode waren er trouwens zes missen tijdens een weekeinde, nu nog één op zondag.”

Opvolging

Niet alleen het aantal eucharistieviering daalde, ook het aantal kosters zit in een dalende lijn. “Ik heb nog een kostersbond gekend. Maar wie wil dit nu nog zijn? Ik heb een jaar naar een opvolger gezocht. Nu zullen mijn taken om beurt door zeven medewerkers uit de parochie worden overgenomen.”

Jef liet een afscheidskaartje maken met een tekening van de kerk en de priesters die hem inspireerden.

Jef liet een afscheidskaartje maken met een tekening van de kerk en de priesters die hem inspireerden. © Repro Filip Spoelders