© BELGA

De Croo voor Overlegcomité: “Geen enkele reden om activiteiten stop te zetten”

Er is geen enkele reden om onze activiteiten stop te zetten. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) dinsdagmiddag gezegd in de marge van een evenement in Brussel over de biofarma-industrie in België. “We moeten wel voorzichtiger zijn”, aldus De Croo, enkele uren voor de start van het Overlegcomité.

Bron: BELGA

De premier woonde dinsdagochtend een evenement bij van de biofarma-industrie. Nadien sprak hij enkele media toe en hij legde ook al verklaringen af over de maatregelen die het Overlegcomité dinsdagnamiddag zal bespreken om de opflakkerende coronapandemie opnieuw de kop in te drukken. 

LEES OOK: Overlegcomité schakelt versnelling hoger en komt nu al bijeen, en dat is niet alleen door stijgende coronacijfers

De Croo gaf toe dat de viruscirculatie toeneemt. “Dat wil zeggen dat we voorzichtig moeten zijn. Dat wil niet zeggen dat we activiteiten gaan stopzetten. Er is geen enkele reden om dat te doen. We kunnen nog steeds op restaurant gaan en we kunnen nog altijd naar de winkel gaan”, benadrukte de eerste minister.

Voorzichtiger zijn

Volgens De Croo moeten we voorzichtiger zijn. “Dat wil zeggen: meer gebruik van het mondmasker en voor bepaalde activiteiten zal het gebruik van het vaccinatiepaspoort nodig zijn.”

De premier benadrukte ook dat we “ons leven verder kunnen leven”. “Vaccinatie blijft onze beste bescherming. Van de totale populatie is vandaag 75 procent gevaccineerd. Maar er zijn nog steeds mensen die niet gevaccineerd zijn en die kunnen zichzelf beter beschermen én ook anderen beschermen door zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.”

 

Vicepremier Petra De Sutter: “Niemand denkt eraan opnieuw te snoeien in het aantal sociale contacten”

Petra De Sutter. 

Petra De Sutter. ©  BELGA

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) bevestigt dat de regering de Pandemiewet wil activeren. De toenemende cijfers vallen immers niet te negeren en op die manier kan de federale regering gedurende drie maanden maatregelen nemen, verklaarde ze op Radio 1. “Maar niemand denkt eraan opnieuw te snoeien in het aantal sociale contacten, benadrukt ze.

Om de Pandemiewet te kunnen activeren, moet eerst de epidemiologische noodtoestand worden uitgeroepen. Dat klinkt onheilspellend, begrijpt De Sutter, maar is gewoon een juridisch-technisch verhaal. “De maatregelen die we invoeren, zijn niet streng”, klinkt het. Maar als de regering wil dat maatregelen op 1 november ingaan, zal een en ander snel langs het parlement moeten passeren.

Het gaat zoals bekend over de uitbreiding van de mondmaskerplicht, de aanbeveling rond telewerk en de ruimere toepassing van het Covid Safe Ticket. Maar niemand denkt eraan opnieuw te snoeien in het aantal sociale contacten, benadrukt De Sutter.

LEES OOK: Na één maand ‘totale vrijheid’ gaat Overlegcomité weer op de rem staan: deze maatregelen moeten vierde golf helpen indijken