© RTV

Defensie zet ondersteunende diensten in de kijker met demonstraties

Grobbendonk -

In het Kwartier Den Troon, thuisbasis van het 29ste Bataljon Logistiek in Grobbendonk, zette Defensie dinsdag aan de hand van een aantal demonstraties haar ondersteunende diensten in de kijker. Zowel de medische als logistieke elementen kwamen aan bod.

Om het zeer tastbaar te maken, werd een aanslag met een bermbom nagebootst. Eerst kwam de medische hulp op gang en werd het voertuig getakeld. Daarnaast ging het vooral over maintenance, transport, bevoorrading en ontsmetting van voertuigen en materieel.

“Binnen de landcomponent werkt ongeveer de helft van het personeel in sustainment, toch staan we meestal in de schaduw”, meent kolonel Katrien D’Hert, chef Logistiek van de landcomponent. Sustainment staat in deze voor het bieden van zorgen en ondersteuning om het voortbestaan te kunnen garanderen.

Kolonel D’Hert verzorgde de toespraak.   

Kolonel D’Hert verzorgde de toespraak.  © Defensie

2021 was volgens kolonel D’Hert een uitzonderlijk jaar voor de steuneenheden. “Zo was er de coördinatie van de terugtrekking uit operatiegebieden zoals Mali en Afghanistan, maar ook dichter bij huis werd Defensie ingezet voor Covid-19 gerelateerde opdrachten of bij de wateroverlast in Wallonië afgelopen zomer.”

Terwijl de kolonel spreekt, maakt een colonne voertuigen zich klaar voor een rit naar Zeebrugge om er te worden ingescheept voor de oefening Tropical Storm in het Afrikaanse land Gabon. Deze oefening voor paracommando’s wordt om de twee jaar georganiseerd. Het warme en vochtige klimaat waarmee de militairen in de jungle moeten afrekenen, kan onmogelijk nagebootst worden in bijvoorbeeld het kamp van Leopolsburg of in de Belgische Ardennen. De militairen van het 29ste Bataljon Logistiek zorgen in Afrika voor ondersteuning in de brede zin van het woord. Ze verzorgen de transporten en zorgen voor onderhoud en herstellingen van het materiaal. Wat kort door de bocht zou je kunnen stellen dat de mannen uit Grobbendonk voor de was en de plas zorgen van de gevechtseenheden.

Een colonne voertuigen maakt zich klaar voor een rit naar Zeebrugge om er te worden ingescheept voor de oefening Tropical Storm in het Afrikaanse land Gabon.

Een colonne voertuigen maakt zich klaar voor een rit naar Zeebrugge om er te worden ingescheept voor de oefening Tropical Storm in het Afrikaanse land Gabon. © Defensie

De ondersteunende diensten van Defensie zijn voortdurend op zoek naar gemotiveerde medewerkers en dan vooral in technische jobs. In Grobbendonk zijn er vooral vacatures voor mensen die allerlei reparaties kunnen uitvoeren. Voertuigmecanicien is ook voor defensie meer en meer een knelpuntberoep. Maar er is ook een tekort aan wapenmakers en mensen die telecommunicatie kunnen herstellen. Wie interesse heeft in een gevarieerde en boeiende job bij Defensie, kan steeds informatie vinden op de website. (mph)

www.mil.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio