Gianni Nyda, Dante Radchenko, Britt Visser, Bauke Sannen, Leonie Cools en Melvin Jin. 

Gianni Nyda, Dante Radchenko, Britt Visser, Bauke Sannen, Leonie Cools en Melvin Jin. © Tommy Maes

Leeronderneming ’t Lokaal kiest voor duurzaamheid en lokale leveranciers

Mol -

Zes leerlingen van het zevende jaar Retail van Campus Sint-Jan Berchmans in Mol openden onlangs de leeronderneming ’t Lokaal. In de winkel vind je een ruim aanbod van lokale ecologische of milieuvriendelijke producten.

Leerlingen Gianni Nyda, Dante Radchenko, Britt Visser, Bauke Sannen, Leonie Cools en Melvin Jin van het zevende specialisatiejaar Retail van Campus Sint-Jan Berchmans baten sinds kort de winkel ’t Lokaal uit in de vroegere conciërgewoning van de school in de Jakob Smitslaan.

“De naam verwijst niet alleen naar het lokaal waar de winkel is gevestigd, maar ook naar de lokale leveranciers waarmee we samenwerken”, vertellen de leerlingen. “Het concept achter onze winkel vertrekt vanuit het idee dat de nieuwe generatie opkomt voor het milieu en het klimaat. Daarom kiezen we voor een duurzame aanpak met voornamelijk lokale en ecologische producten.”

’t Lokaal biedt een ruim assortiment aan ecologische producten.

’t Lokaal biedt een ruim assortiment aan ecologische producten. © Tommy Maes

De winkel biedt een ruim assortiment aan met ecologische en milieuvriendelijke producten. “We hebben bijvoorbeeld de bieren van Beer4nature in ons aanbod. Met de winst van hun streekbieren kopen de brouwers bossen aan”, zeggen Gianni, Dante, Britt, Bauke, Leonie en Melvin. “Ook hebben we ecologische poetsproducten van Zo Schoon in ons aanbod, droogbloemen en losse thee. Daarnaast hebben we bloemmixen om mee te bakken en uiteraard ook snoep en chocolade. We kiezen ook bewust voor milieuvriendelijke verpakkingen in plaats van plastic.”

’t Lokaal is tijdens de schooldagen geopend: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8 tot 16.45u en woensdag van 8 tot 13u. “We werken met een beurtrol waarbij elke week twee leerlingen de les mogen verlaten om klanten in de winkel te bedienen”, vertellen de leerlingen. “Vorige donderdag is de winkel officieel geopend. We hebben al een goede openingsweek gehad. Zo komen er veel leerkrachten en leerlingen iets kopen. Nu bereiden we ons voor op de feestdagen. Zo brengen we rond Sinterklaas chocoladepakketten uit. Voor de feestdagen hebben we een zevental verschillende eindejaarsgeschenkpakketten. Zo is er bijvoorbeeld een pakket om bierbrood mee te bakken.”

De bieren van Beer4Nature zitten in het aanbod.

De bieren van Beer4Nature zitten in het aanbod. © Tommy Maes

De winkel is als leeronderneming ook een kans voor de leerlingen om de praktische kant van hun opleiding onder de knie te krijgen. “Net als een normale winkel is het de bedoeling dat we ons startkapitaal terugverdienen en zelfs nog winst maken”, luidt het. “Ook leren we het belang van een goede promotie. Zo schrijven we diverse bedrijven in de regio aan om onze geschenkpakketten aan te prijzen. Voor hen is het een ideaal personeels- of relatiegeschenk. We hebben ook een Facebook- en Instagrampagina gemaakt waarmee we onze winkel in de loop van het schooljaar in de kijker kunnen blijven zetten.”

  (Tommy Maes)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio