Een trotse Louis Kiekens bij zijn kunstwerk. 

Een trotse Louis Kiekens bij zijn kunstwerk. © Ward Bosmans

Leen eens een kunstwerk, gemaakt door de mensen van het dementieatelier onder leiding van kunstenaar Paul Vanhee

Willebroek -

In de lokettenzaal van het oud gemeentehuis van Willebroek in de Van Landeghemstraat vond een bijzondere tentoonstelling plaats. Je kon er kunstwerken van het Willebroekse dementieatelier gaan bewonderen. Kon je er niet bij zijn? Geen probleem, je kan de kunstwerken ook uitlenen om ze een tijdje thuis op te hangen.

Ward Bosmans

“Binnen het woonzorgcentrum Ten Weldebrouc zijn we al een aantal jaren bezig met een ervaringsgericht project waarbij kunstenaars langskomen en samen met bewoners met dementie kunstwerken maken”, zegt schepen Bavo Anciaux (Open VLD). “Omdat er nog steeds een taboe bestaat over dit thema, wilden we dit project verder opentrekken naar mensen met dementie die nog thuis wonen. Zo kwam het dementieatelier tot stand. Naast het woonzorgcentrum zijn ook het lokaal dienstencentrum, het welzijnsloket, de cultuurdienst, de bibliotheek en de dienst thuiszorg betrokken bij dit project.”

Op een tentoonstelling, die gratis te bezoeken was tijdens de jaarmarkt op 25 oktober, kon je schilderijen bekijken die tot stand kwamen onder leiding van kunstenaar Paul Vanhee. Ook het kunstwerk KUB-US, drie gehaakte kubussen van verschillende grootte, stond er tentoon.

“Dit kunstwerk werd tijdens de coronaperiode door tientallen bewoners van het woonzorgcentrum gemaakt. Elke kubus staat voor een andere generatie”, vertelt Roos

Roos Pintens, de bezieler van het dementieatelier.

Roos Pintens, de bezieler van het dementieatelier. © Ward Bosmans

Pintens. Zij is kinesiste in WZC Ten Weldebrouc en initiatiefneemster van het dementieatelier. “Hoe de schilderijen gemaakt zijn? Kunstenaar Paul Vanhee zet in grove lijnen de figuren op het doek. Die moeten door onze mensen met houtskool ingetekend worden. Daarna worden ze met olieverf ingekleurd. Dat doen ze niet met een penseel maar met een vodje. De volgende keer gaan we aan de slag met geurschilderijen. Daarvoor gebruiken we allerlei kruiden uit de tuin. Want ook geuren roepen soms herinneringen op. We proberen zo veel mogelijk met lokale kunstenaars samen te werken. Bovendien kunnen deze kunstwerken worden uitgeleend door inwoners van Willebroek om ze een tijdje in hun eigen huis te hangen.”

Een van de kunstenaars is Louis Kiekens (86). “Ik ben al enkele jaren met allerlei creatieve dingen bezig. Ik doe dat graag. Uiteraard ben ik fier dat mijn schilderij hier tentoongesteld wordt. De figuren die op mijn schilderij staan zijn mensen die ik ooit gezien heb maar verder niet ken.”

Eerste Hulp Bij Dementie

Tijdens de tentoonstelling werd ook de gloednieuwe dementiekoffer onder de aandacht gebracht. Deze ‘Eerste Hulp Bij Dementie’-koffer’ biedt de kans om het thema dementie op een rustige manier thuis te verkennen wanneer de diagnose werd gesteld. De koffer werd samengesteld door het Welzijnsloket en de bibliotheek en bundelt een selectie van tien materialen, zoals boeken, diverse brochures en getuigenissen. De koffer kan je gratis uitlenen in de bibliotheek.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio