Vooral in de Frederik de Merode- en in de Sint-Katelijnestraat gaan bestuurders nog in de fout. 

Vooral in de Frederik de Merode- en in de Sint-Katelijnestraat gaan bestuurders nog in de fout. ©  Stijn Van de Sande

Controle op naleving Mechelse fietszone gebeurt ook met camera’s: 50% minder overtredingen

Mechelen -

Het aantal overtredingen in de fietszone in de binnenstad van Mechelen is de eerste negen maanden van dit jaar gehalveerd. Dat blijkt uit een vergelijking met de cijfers in 2020. Vooral in de Frederik de Merode- en in de Sint-Katelijnestraat gaan bestuurders nog in de fout. De politie gebruikt ook de camera’s in de stad om overtreders te betrappen. In november komen er extra controles, ook op het rijgedrag van fietsers zelf.

Sven Van Haezendonck

Met 179 straten binnen de historische kern is de fietszone in Mechelen de grootste van Vlaanderen. Ze bestaat ondertussen twee jaar. “Dag na dag maken we werk van een verkeersveilige stad waarin elke weggebruiker zijn of haar plaats heeft”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

De politie Mechelen-Willebroek en de stedelijke dienst mobiliteit volgen het project op. “Met behulp van goede cijfermatige opvolging willen we de fietszone objectief analyseren en evalueren”, vertelt de burgemeester. Uit de cijfers blijkt dat de meeste bestuurders de situatie kennen.

943 overtredingen

In de eerste negen maanden van dit jaar is het aantal gemotoriseerde voertuigen dat fietsers inhaalt met 50% gedaald: van 2.309 overtredingen in 2020 tot 943 dit jaar. Het leeuwendeel (51%) van de overtredingen gebeurt in de Frederik de Merode- en in de Sint-Katelijnestraat. “Daarom werken we gericht op deze straten en blijven we overtreders systematisch verbaliseren”, zegt Vandersmissen.

Extra signalisatie moet de fietszone nog beter doen opvallen. 

Extra signalisatie moet de fietszone nog beter doen opvallen. ©  Stijn Van de Sande

De controles gebeuren overigens niet alleen door politiemensen die op ronde zijn. 17% van het totale aantal vaststellingen gebeurt met behulp van het cameranetwerk. Extra signalisatie, wimpels en banners moeten de fietszone nog beter doen opvallen. In november focussen de stad en de politie extra op handhaving.

Steps opgelet

“Naast het naleven van de regels in de fietszone, focussen we ook op de naleving van de verkeersregels door fietsers. Onder meer het tegen de richting in rijden en het niet correct gebruiken van de verplichte fietsverlichting zal de politie tijdens systematische prikacties controleren. Ook op het correct gebruik van (deel)steps gaan we werken”, legt de burgemeester uit.

Binnenkort komt er nog een nieuwe fietstraat bij: op de as tussen de Schijfstraat en de R6, de zogenaamde Tivoliroute, richt Mechelen een grote nieuwe fietsstraat in. De belangrijke fietsverbinding gaat binnenkort open.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio