De Rector De Ramstraat in Zandhoven. 

De Rector De Ramstraat in Zandhoven. ©  kma

Mogelijke verkaveling tussen Rector De Ramstraat, Driehoekstraat en Onze-Lieve-Vrouwestraat blijft gemoederen verhitten

Zandhoven -

N-VA Zandhoven polste tijdens de gemeenteraad naar de visie van het schepencollege in verband met de mogelijk op til staande verkaveling van het binnengebied tussen de Rector De Ramstraat, de Driehoekstraat en de Onze-Lieve-Vrouwestraat. “Ik ga daar nog één keer iets over vertellen”, reageerde burgemeester Luc Van Hove (CD&V) kalm maar afgemeten, “de enige reden voor de heisa is dat er gronden van mijn vrouw en ik in dat gebied liggen.”

Kristin Matthyssen

N-VA Zandhoven wil weten of er al vergaderingen zijn geweest en hoe het schepencollege het verlies van groen en de mogelijke consequenties voor de mobiliteit in de Rector De Ramstraat inschat.

Burgemeester Luc Van Hove (CD&) wou er nog één keer persoonlijk op antwoorden. Hij is de insinuaties en verdachtmakingen beu. “Nadien houd ik mij afzijdig, zoals dat deontologisch hoort als betrokkene”, legde hij uit. “Áls er al een verkaveling komt, want zelfs dat is nog lang niet zeker. Voor 15 november moeten alle betrokkenen die door de ontwikkelaar gecontacteerd werden iets laten weten. Deze verkavelingsplannen zijn hetzelfde als wat destijds bijvoorbeeld in de Valkenaard of Heiblok in Pulderbos is gebeurd. Dit binnengebied ligt in een rode bouwzone. Maar omdat er nu toevallig gronden van mezelf en mijn vrouw invallen, wordt er politiek zo veel heisa rond gemaakt.”

De gronden waren vroeger eigendom van boer Jacobs, die in de Driehoekstraat woonde. “Al die gronden tussen de Driehoekstraat en de Onze-Lieve-Vrouwestraat werden destijds ingekleurd als woonzone. Al die dichte familieleden van boer Jacobs hebben destijds een bouwgrond gehad. De overige achterliggende gronden werden in 1989 verkocht. Wij hebben daar destijds nog een stuk grond bijgekocht waar eerst onze damherten en nu onze alpaca’s lopen”, legt burgemeester Van Hove uit, die in de Onze-Lieve-Vrouwestraat woont. “In 2009 hebben wij nog van een buur een aangrenzende zone bijgekocht.”

Burgemeester Van Hove is de insinuaties en verdachtmakingen beu en reageerde tijdens de gemeenteraad. 

Burgemeester Van Hove is de insinuaties en verdachtmakingen beu en reageerde tijdens de gemeenteraad. ©  Jan Van de Perre

In 2019 kreeg de burgemeester, net als andere buren, bezoek aan de deur met de vraag of hij zijn gronden achter zijn huis niet wilde verkopen, omdat ze in bouwzone liggen. “Dat zijn projectontwikkelaars die op kaarten bekijken waar er nog bebouwbare percelen liggen. Er is toen een voorstel gekomen, maar wij hadden geen interesse, en de rest van de buurt ook niet, denk ik. De prijs lag laag en grote vraag was toen ook langs waar dat binnengebied te ontsluiten was.”

Dit voorjaar overleed een oudere dame in het rusthuis. Een Antwerpse dame, die vroeger met haar echtgenoot zaliger in een chaletje op een bouwgrond langs de Rector De Ramstraat verbleef. Eerst als buitenverblijf, maar voor ze in het rusthuis belandde, verbleef ze er bijna permanent. Het ging om een kinderloos koppel. De erfgenamen verkochten de grond aan een buurman, die eind augustus naar meerdere buren een uitnodiging stuurde om af te toetsen of ze interesse hadden om hun achtertuin in het binnengebied te verkavelen. De ontsluitingsweg zou dan komen te liggen, op de lap grond waar vroeger het ouder koppel in de chalet verbleef.

Het binnengebied achterin. 

Het binnengebied achterin. ©  kma

“Zover staan we nu: er zijn tijdens een samenkomst verschillende mogelijkheden geboden en voor 15 november moet iedereen iets laten weten. Er is dus nog geen dossier, er is nog niets concreets”, benadrukt Van Hove. “Niemand wordt onder druk gezet. Als er te weinig geïnteresseerden zijn, dan stopt het gewoon. We zitten hier op het gewestplan in rood gebied. Een bezorgdheid is wel de Rector De Ramstraat, die bijkomend verkeer zal slikken. Maar zover zijn we nog niet.”

N-VA Zandhoven leek tevreden met die uitvoerige uiteenzetting, Vlaams Belang niet en bracht nog eens de recente bomenkap in verband met de plannen.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio