Zaakvoerder Eddy Van Camp bij de deur van ’t Heksenkot. 

Zaakvoerder Eddy Van Camp bij de deur van ’t Heksenkot. © Ward Bosmans

Eddy met achter hem de foto van zijn overleden vrouw. 

Eddy met achter hem de foto van zijn overleden vrouw. © Ward Bosmans

1 / 2
thumbnail: Zaakvoerder Eddy Van Camp bij de deur van ’t Heksenkot. 
thumbnail: Eddy met achter hem de foto van zijn overleden vrouw. 

In bruin café ’t Heksenkot is het alle dagen Halloween

Wintam (Bornem) -

Goed verborgen in de Bornemse deelgemeente Wintam, zich knus nestelend tegen de dijk van het Zeekanaal Brussel – Schelde, vind je ’t Heksenkot. Wat ooit een dorpswinkeltje en een krantenwinkel was is nu een van de meest opmerkelijke bruine cafeetjes uit onze regio. Zoals de naam doet vermoeden draait alles er om heksen.

Ward Bosmans

Maar voor je het indrukwekkende interieur van ’t Heksenkot kan bewonderen moet je eerst aanbellen…

Ik doe alsof ik het wel gezien had dat zij eigenlijk een man is.

Ik doe alsof ik het wel gezien had dat zij eigenlijk een man is. © Ward Bosmans

Het is buiten al donker als ik op de deurbel van het café duw. Even later gaat het luikje in de deur open en kijkt een vrouwengezicht mij vragend aan. De melding dat ik voor een reportage voor de krant kom, blijkt een goeie deuropener. De vrouw, die als heks verkleed is, laat mij vriendelijk binnen en nodigt mij uit om plaats te nemen aan de toog. Het is nog vroeg op de avond en buiten mij zitten er nog drie andere mensen aan de toog van ’t Heksenkot.

Heks“Eddy van Camp”, antwoordt de heks als ik haar naam vraag. Ik doe alsof ik het wel gezien had dat ze eigenlijk een man is. “Ik loop hier niet altijd zo rond hoor”, stelt uitbater Eddy (73) mij gerust. “Dit is speciaal voor deze periode van het jaar. Halloween, weet je wel… We zijn nog maar vijf weken weer open. Het is mijn vrouw die samen met mij dit concept bedacht heeft. We waren eraan bezig toen ze kanker kreeg. Anderhalf jaar geleden is ze overleden. Ze was veel jonger dan ik. Vroeger was het hier een krantenwinkeltje en een dorpswinkeltje. Nu is het alleen nog een café.” De foto van Lindsay heeft een prominente plaats gekregen bij Eddy achter de toog.

Nattenhaasdonk’t Heksenkot een bruin café noemen, is een understatement. Je hebt ogen tekort om het interieur in je op te nemen. Overal waar je kijkt, hangen of staan er heksen. Alles is mooi

Overal heksen.

Overal heksen. © Ward Bosmans

uitgelicht met mysterieus flikkerende kandelaars of blacklights. Het thema heksen is er niet zomaar. Het concept achter ’t Heksenkot is gebaseerd op de geschiedenis van het vlakbij gelegen gehucht Nattenhaasdonk waar ooit heksen zouden hebben geleefd. “Dat is geen verzinsel”, zegt Eddy. “Er bestaan zelfs boeken over de heksenverbranding. We hebben in feite dus niets te maken met Halloween. Alles wat je hier ziet, heb ik zelf gemaakt. Sommige delen van het dak zijn al meer dan 200 jaar oud.”

De klanten die ’t Heksenkot frequenteren komen uit alle windstreken. “Niet zozeer mensen uit Wintam zelf, maar ook van veel verder weg. We zien hier ook veel mensen uit de artistieke sector. Muzikanten, acteurs, … Waarom je hier moet bellen voor je binnen kan? Het is enerzijds een vorm van selectie en anderzijds mogen hier ook maar 30 mensen binnen voor de brandveiligheid. Door het systeem met de deurbel kan ik dat perfect onder controle houden. Bovendien past dat luikje in de deur helemaal binnen ons concept.”

KunstopleidingDat Eddy Van Camp zijn Heksenkot met zo veel smaak heeft ingericht, is niet verwonderlijk. In zijn vrije tijd maakt hij schilderijen. Eddy volgde een kunstopleiding aan de Academie in Antwerpen. En ook zijn vader was artistiek aangelegd, hij was reclameschilder. Hij maakte alle grote affiches voor de oude cinema’s in Antwerpen. Eddy stapte een tijdje mee in de zaak en concentreerde zich vooral op ontwerpen, decors en op zeefdrukken. “Als bijberoep hield ik in het weekend een studentencafé open aan de Stadswaag in Antwerpen. Na vijftien jaar ben ik uit de horeca gestapt. Toen mijn vader op zijn zeventigste met pensioen ging, heb ik ervoor gekozen om ook te stoppen. En nu sta ik, dankzij wijlen mijn vrouw Lindsay, weer achter de toog. Ze is hier altijd dicht bij mij. Het is voor haar dat ik dit doe.”

Wie ’t Heksenkot in de Egied De Jonghestraat 101 in Wintam ooit bezoekt, zal moeten toegeven dat we Lindsay én Eddy dankbaar mogen zijn voor zo’n uniek bruin café. Eentje waar het niet alleen nu, maar alle dagen van het jaar Halloween is.

Check de openingsuren op https://www.facebook.com/Heksenkot

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio