© RTV

Speurders organiseren ‘spreekuur’ als ultieme poging om moordenaar van juf Mieke te ontmaskeren: “We gaan ervan uit dat iemand meer weet over de verdachte”

Bijna een jaar na de gewelddadige moord op Mieke Verlinden (59) uit Noorderwijk (Herentals) tasten de speurders nog altijd in het duister. Ondanks een DNA-staal, een schoenafdruk en een uitgebreid DNA-onderzoek, is er nog altijd geen verdachte in het vizier. In de zoektocht naar de ultieme tip organiseert de federale gerechtelijke politie (FGP) nu een laagdrempelige actie: er wordt een persoonlijk gsm-nummer voor tips verspreid en komende zaterdag zullen twee speurders discreet te spreken zijn in de Pastorij van Noorderwijk. “We laten niets onbenut.” De familie van juf Mieke is tevreden met de actie. “We hopen, net zoals altijd, dat dit iets oplevert.”

Britt Peeters

Al sinds 10 november vorig jaar werkt een team van de federale gerechtelijke politie (FGP) in samenwerking met lokale politie Neteland fulltime samen om de dader van de gruwelijke moord op Mieke Verlinden, juf Mieke, te vinden. Haar man trof Mieke die dag thuis in Noorderwijk aan: ze was om het leven gebracht met wat achteraf 101 messteken bleken te zijn. Om een roofmoord ging het niet, want er werd niets gestolen, zelfs de portefeuille lag nog onaangeroerd op tafel.

 

 ©  RR

“Het onderzoek leek bij aanvang niet moeilijk: er werd DNA aangetroffen van een mannelijke dader, er was een afdruk van een schoenzool, en een stukje handschoen. We hebben zwaar ingezet op het onderzoek: via het opsporingsprogramma Faroek kwamen ook een honderdtal tips binnen”, vertelt Kristof Aerts van het parket.

Familieleden van het slachtoffer tijdens een gedenkmoment. 

Familieleden van het slachtoffer tijdens een gedenkmoment. ©  Hans Otten

Maar helaas, die tips leverden geen enkel spoor op. Er volgde een uitgebreid DNA-onderzoek: maar liefst 435 DNA-stalen werden er ondertussen afgenomen en geanalyseerd, onder andere van vaders van kinderen die les kregen van Mieke. “Opnieuw zonder match met het DNA-profiel van de verdachte”, gaat Aerts verder. “Maar we laten niets onbenut. We gaan alles blijven proberen om deze zaak op te lossen. Er zullen DNA-stalen blijven afgenomen worden. Maar dat DNA-verhaal is niet het enige dat nog lopende is”, klinkt het.

Flyers

Heel concreet organiseert het parket deze week twee acties. Dinsdag werden er in Noorderwijk en de omgeving errond flyers gebust. Daarop staat een gsm-nummer, waarop mensen met tips rechtstreeks bij een speurder van de FGP terechtkomen, en dus niet meer bij een 0800-nummer.

 

 ©  Bert De Deken

“Mensen mogen bellen, maar ook sms’en, een bericht sturen via Whatsapp, of wat dan ook. Mensen die misschien toch iets meer weten, maar om een of andere reden toch gezwegen hebben. Ze zitten misschien met een dilemma, of gewrongen. We willen hen de kans bieden op een laagdrempelige manier in contact te kunnen komen met de speurders. We gaan ervan uit dat iemand meer weet over de verdachte.”

Willekeurige moord onwaarschijnlijk

Waarom koos de dader Mieke uit, een juffrouw uit een klein dorp, een vrouw in een ogenschijnlijk normaal gezin? Hoe wist hij dat ze alleen thuis was, want er stonden die dag twee auto’s op de oprit? Waarom werd er niets gestolen? En vooral: waarom ging hij zo gewelddadig te werk, en gebruikte hij handschoenen?

“Dat wijst er allemaal op dat het om een gerichte moord gaat. We nemen de piste dat het om een willekeurige moord zou gaan niet helemaal weg, maar dat lijkt onwaarschijnlijk”, zegt ook Patrick Debeuf, een van de speurders die fulltime op het onderzoek werkt. “Iemand van het team bemant het gsm-nummer op de flyer de hele dag. Waarschijnlijk blijft de gsm ook actief tot het einde van het jaar.”

Patrick Debeuf, een van de speurders van de FGP die full time op het onderzoek werkt: “Wat we missen in dit onderzoek is een motief.” 

Patrick Debeuf, een van de speurders van de FGP die full time op het onderzoek werkt: “Wat we missen in dit onderzoek is een motief.” ©  RR

Het parket en de onderzoekers denken nog verder out of the box. “Komende zaterdag organiseren we een spreekuur. Twee mensen van FGP Turnhout zullen tussen 10u en 16u in de Pastorij van Noorderwijk zijn. Op een discrete manier kunnen mensen met een tip zo persoonlijk met hen praten. Alle mogelijke barrières voor mensen die om welke reden dan ook niet durven spreken, willen we weghalen. We doen dat bewust niet in een politiecommissariaat, opnieuw om de drempel laag te houden.”

“DNA-databank niet zo ruim”

Een persoonlijk gsm-nummer en een spreekuur: het zijn uitzonderlijke en atypische politieacties in een moordzaak. “Een jaar zonder verdachte is lang. De familie en de omgeving van Mieke heeft nood aan antwoorden. We laten het onderzoek niet los, en dat weten ze ook”, zegt Patrick. “We hebben dan wel een DNA-staal van de verdachte, maar die databank is bijvoorbeeld niet zo ruim als de databank met vingerafdrukken. Wat we missen in dit onderzoek is een motief”, vult hij aan.

Ook de schoenafdruk van het merk Finn Comfort bleek aanvankelijk een sterk spoor, maar dat eindigde als een speld in een hooiberg. “Want de zool wordt ook gebruikt bij meerdere modellen van schoenen, ook sandalen. En de schoenen kunnen ook online verkocht worden”, zegt Aerts.

“We willen deze zaak oplossen. Dat is het enige doel. Als het niets oplevert, is het zo, maar dan hebben we het tenminste geprobeerd”, benadrukt hij.

“Niets dan lof voor de speurders”

“We zijn heel tevreden dat er een grote actie georganiseerd wordt”, vertelt Lut, de zus van Mieke. Zelf zag ze dinsdag al hoe de speurders de flyers op de bus deden. “Wij staan open voor alle soorten van acties of onderzoeken die voor ons Mieke gedaan worden. Niets dan lof voor de speurders, we weten dat ze er volop mee bezig zijn. Dat geeft ons een houvast. We hopen, net zoals altijd, dat deze actie iets oplevert.”

Het gsm-nummer waarop de FGP bereikt kan worden is 0474/79.14.09. Zaterdag 30/10 kunnen mensen naar het discrete spreekuur komen in de Pastorij: Ring 9 in Noorderwijk (Herentals).

De flyer die vanaf vandaag in Noorderwijk op de bus wordt gedaan. “Alle mogelijke barrières voor mensen die om welke reden dan ook niet durven spreken, willen we weghalen.” 

De flyer die vanaf vandaag in Noorderwijk op de bus wordt gedaan. “Alle mogelijke barrières voor mensen die om welke reden dan ook niet durven spreken, willen we weghalen.” ©  RR

 

 ©  Bert De Deken

MEER OVER Meest gelezen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio