Het invaren van de nieuwe brug afgelopen zomer. Nu is ze aangesloten op de nieuwe wegenis. 

Het invaren van de nieuwe brug afgelopen zomer. Nu is ze aangesloten op de nieuwe wegenis. ©  BFM

Vanaf donderdag mogen auto’s over nieuwe kanaalbrug, sloop oude ‘zwaluwenbrug’ start in november

Oelegem -

Chauffeurs kunnen vanaf donderdag 28 oktober over de splinternieuwe kanaalbrug van de Jozef Simonslaan in Oelegem rijden. De brug was sinds 4 oktober afgesloten om de definitieve wegenis aan te leggen.

Kristin Matthyssen

De nieuwe brug van de Jozef Simonslaan in Oelegem is stroomafwaarts naast de oude brug gebouwd. Op deze manier kon de oude brug als omleidingsweg dienen tijdens de bouw van de nieuwe brug.

In juni werd de stalen boogbrug van 1.000 ton zwaar ingevaren. Dankzij deze werkwijze kon de volledige onderbreking van de Jozef Simonslaan beperkt worden tot drie weken.

De afgelopen maand werd de brug vanaf 4 oktober afgesloten voor het aanleggen van de definitieve wegenis. Die werken zijn nu afgerond. Vanaf donderdag 28 oktober mag het verkeer over de nieuwe kanaalbrug rijden.

Huiszwaluwen

De oude brug wordt vanaf 14 november afgebroken. Het is een belangrijke nestplaats voor huiszwaluwen, met een van de grootste kolonies in de regio. Tegen half november hebben ze al hun trek naar Afrika aangevat. De Vlaamse Waterweg zal een huiszwaluwentoren naast de nieuwe brug bouwen, in de hoop dat de luchtacrobaten bij hun terugkeer in april zich daar gaan herhuisvesten. Al is het lang niet zeker of deze verhuisoperatie zal lukken. Huiszwaluwen zijn erg honkvast en verstoringsgevoelig.

Vlaanderen investeerde 11 miljoen euro in deze nieuwe brug, die net als alle andere bruggen over het Albertkanaal verhoogd werd om vier lagen containers op binnenschepen mogelijk te maken en zo vrachtwagens van de weg te halen.

Het invaren leverde spectaculaire beelden op afgelopen zomer. 

Het invaren leverde spectaculaire beelden op afgelopen zomer. 

Op maandag 25 oktober parkeerden zestien vrachtwagens op de nieuwe brug door hun gewicht in verschillende opstellingen over de brug te verdelen. De test was geslaagd, de brug werd veilig verklaard.

De nieuwe brug in Oelegem heeft een lengte van 123 meter, is 18 meter breed en de brugboog is 22 meter hoog, gemeten vanaf het wegdek. De brug heeft twee rijstroken en een dubbelrichtingsfietspad. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter. Die verbreding kost nog eens 11 miljoen euro.

De komende maanden worden de kades en jaagpaden onder de brug verder afgewerkt. Tegen de zomervakantie van 2022 moet alles afgerond zijn.