©  Tom Nuytemans

Huisartsen: “We gaan geen hoogrisicocontacten meer testen, het stopt nu”

Huisartsenvereniging Domus Medica trekt aan de alarmbel naar aanleiding van de stijgende coronacijfers. “Massaal blijven testen en contacttracen is gewoon niet langer doenbaar, de huisartsenpraktijken verzuipen”, klinkt het. De huisartsenpraktijken en wachtposten geven aan dat ze geen hoogrisicocontacten meer gaan testen. “We zullen ons focussen op alle zieke patiënten.”

Massaal blijven testen en contacttracen is niet langer haalbaar, zegt voorzitter Roel Van Giel. “In heel wat centra moet je vandaag al twee of drie dagen wachten alvorens je getest kunt worden. De CLB’s en contacttracing kunnen niet meer volgen. De huisartsenpraktijken verzuipen.”

“Maar het stopt nu. Wij stoppen nu”, luidt het. “We zullen geen hoogrisicocontacten meer testen. We zullen enkel op basis van klinische indicatie de zieke patiënten testen. We zullen ons focussen op alle zieke patiënten.”

De huisartsenvereniging weet dat dit waarschijnlijk een effect zal hebben op de pandemie. “De viruscirculatie zal waarschijnlijk versnellen. De effecten op de ziekenhuizen zullen niet uitblijven. Het laatste wat wij willen is onze collega’s van de tweede lijn in de problemen brengen. Wij vechten al anderhalf jaar zij aan zij. Maar ook zij zullen begrijpen dat wij aan deze noodrem moeten trekken om zelf te overleven.”

LEES OOK: Wie zijn de 70.000 niet-gevaccineerde volwassenen in Antwerpen?

“Het is nu aan de politiek om zijn verantwoordelijkheid te nemen”, aldus Domus Medica. “De viruscirculatie moet naar beneden en daar zijn andere maatregelen voor nodig. Ook diegene die niet populair zijn of ingaan tegen een bepaald discours. Als deze vierde golf terug onder controle is, zullen wij en de contacttracing het testbeleid terug opnemen, waarbij we in tussentijd blijven werken aan een aangepast testbeleid. Aangepast aan een steeds veranderende pandemie.” 

LEES OOK: Na één maand ‘totale vrijheid’ gaat Overlegcomité weer op de rem staan: deze maatregelen moeten vierde golf helpen indijken

Horrorweekeinde

De huisartsen, de wachtposten en de testcentra worden de laatste week ook geconfronteerd met een sterke toename aan agressie. De wachtposten beschrijven het laatste weekeinde als het “ergste sinds de pandemie, een horrorweekeinde”. “Het personeel kraakt en vlucht naar buiten om uit te huilen. En dan moet je dag in dag uit horen dat we niet moeten ingrijpen want de ziekenhuisbedden liggen nog niet vol. Is de druk op ons gezondheidssysteem enkel af te leiden uit het aantal ziekenhuisopnames? Staat gezondheidszorg enkel gelijk met de ziekenhuizen? Voor sommigen blijkbaar wel. De eerste lijn is van geen tel. De huisartsen hebben de voorbije dagen geroepen, gesmeekt om in te grijpen! Nu, niet morgen of volgende week, maar men heeft het gewoon laten imploderen.”

LEES OOK: Valt Kerstmis opnieuw in het water? En raken we ooit nog van het virus af? Al jullie vragen over de vierde coronagolf beantwoord