Bij alle graven ouder dan twintig jaar die de komende jaren zouden moeten verdwijnen, stonden tot begin vorige week nog informatiebordjes over deze beslissing. 

Bij alle graven ouder dan twintig jaar die de komende jaren zouden moeten verdwijnen, stonden tot begin vorige week nog informatiebordjes over deze beslissing. © Hans Otten

Ontgraving uitgesteld tot stad masterplan kan opmaken

Herentals -

Het Herentalse stadsbestuur verwijderde vorige week op de begraafplaatsen de infoborden die aangaven welke graven ouder dan twintig jaar moeten verdwijnen. De aanpak wordt uitgesteld bij gebrek aan masterplan.

De stad wil de begraafplaatsen in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven op termijn omvormen naar parkbegraafplaatsen. Daar is ruimte voor nodig, die er zou kunnen komen door de komende jaren alle graven die ouder zijn dan twintig jaar te verwijderen. De infoborden die deze beslissing op de verschillende begraafplaatsen bekendmaakten, lokten de voorbije weken felle en emotionele reacties uit. Vorige week haalden de stadsdiensten de panelen zonder verdere uitleg weer weg.

Toen klonk het dat de stad zich over de aanpak wilde bezinnen. Nu luidt het dat het stadsbestuur er voorlopig nog niet geslaagd is om een bureau te vinden dat het benodigde masterplan voor de (park)begraafplaatsen kan opstellen. “Dat masterplan zou uitsluitsel moeten geven over de locaties van een sterretjesweide, de uitbreidingen van urnevelden en een serene afscheidsruimte voor naasten. Het masterplan moet ook bepalen welke graven op welk moment zouden kunnen verwijderd worden”, klinkt het.

In debat gaan

“Er worden geen graven verwijderd zolang er geen masterplan is”, benadrukt het stadsbestuur. “Bij de opmaak van het masterplan krijgen ook de inwoners hun zegje. Zo kan de stad in alle sereniteit met haar inwoners in debat gaan over dit gevoelige dossier.”

Volgens de oppositiepartijen heeft het stadsbestuur de communicatie met de burgers in deze delicate materie totaal verkeerd aangepakt. (ho)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio