Rudy Elst en Luc Debondt, met Marc en Manuella De Rycke-Vleminx, startten het initiatief weer op. 

Rudy Elst en Luc Debondt, met Marc en Manuella De Rycke-Vleminx, startten het initiatief weer op. ©   RR

Dierenvoedselbank herstart zonder stadssteun, maar dankzij gulle dierenvrienden

Turnhout -

De Dierenvoedselbank kan niet rekenen op enige stadssteun voor de aankoop van dierenvoeding. Toch start het initiatief weer op, met dank aan enkele gulle dierenvrienden.

Guy Van Nieuwenhuysen

De Dierenvoedselbank is een initiatief van de vzw SMIT, de vereniging achter de politieke partij TIM. Gemeenteraadsleden Rudy Elst en Luc Debondt richtten in het voorjaar in het zog van de voedselbank ook een dierenvoedselbank op. “Voor kwetsbare mensen is een huisdier vaak het enige levende wezen waarmee ze geregeld contact hebben”, zegt Luc Debondt. “Maar het dierenvoedsel kost ook geld en daarvoor ontbreken vaak de centen.”

Aanvankelijk kon de Dierenvoedselbank rekenen op giften van producenten, maar dat bleef niet duren. Daarom moest de Dierenvoedselbank zelf voedsel aankopen. “Dat was niet langer haalbaar. We hebben het stadsbestuur gevraagd om bij te springen, maar dat gebeurde niet meteen. Daarom hebben we de verdeling stopgezet.”

Gulle sponsors

De berichtgeving rond die stopzetting beroerde vele dierenliefhebbers. “We kregen telefoons van mensen die bereid waren voedseloverschotten te schenken aan de Dierenvoedselbank van Turnhout. De kennel Felicanis van Marc en Manuella De Rycke-Vleminx uit Kasterlee engageerde zich om zo snel mogelijk hulp te bieden en wekelijks het nodige dierenvoedsel te schenken voor het volgende jaar. Samen met de dierenspeciaalzaken Maes en Aveve uit Oud-Turnhout, De Kardinaal uit Turnhout en enkele particuliere schenkers, hopen we rond te komen.”

Donderdag 28 oktober kan de Dierenvoedselbank een doorstart maken. “Vanaf dan zijn we weer elke donderdag tussen 13 en 16.30u geopend in de Kwakkelstraat. De grote witte poort tussen de woningen 67 en 69 staat dan open. Ook voor dierenliefhebbers die onze werking willen steunen.”

Vaudeville

De vzw SMIT had gehoopt om met de stad Turnhout een convenant te kunnen afsluiten. Met enkele duizenden euro’s per jaar zou de vereniging voldoende dierenvoedsel kunnen aankopen. Het stadsbestuur gaat niet in op die vraag. Aan die weigering ging maandagavond op de gemeenteraad nog een ware vaudeville vooraf. Omdat alle leden van de vzw SMIT ook gemeenteraadsleden van TIM zijn, mocht geen van hen het verzoek, dat op de agenda van de gemeenteraad stond, indienen. Ze zijn immers betrokken partij. Maar het gemeentedecreet bepaalt wel dat een ingediende vraag moet worden behandeld, zelfs als de indieners afwezig zijn. “Ik heb het ook moeten opzoeken, want zo’n situatie heb ik nooit eerder meegemaakt”, zegt algemeen directeur Filip Buijs.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio