© ATV

Medisch directeur UZA: “Virus heeft nu vrij spel, dat is alarmerend”

Nu de coronabesmettingen en opnames weer oplopen, moeten de ziekenhuizen weer op alert staan. Vanaf 500 coronapatiënten op intensieve zorgen moeten ziekenhuizen niet-dringende zorg weer uitstellen. “De huidige situatie is alarmerend, maar nog niet dramatisch”, vertelt Guy Hans tijdens een interview bij het programma Terzake.

sdb

Hoewel de ziekenhuizen momenteel alles onder controle hebben, is Guy Hans, medisch directeur van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, bezorgd over de huidige situatie. “Er staat geen rem op de circulatie van het virus in de maatschappij. De huidige variant is zeer besmettelijk en heeft vrij spel. Grote groepen mensen geraken geïnfecteerd, dus je hebt een gemakkelijke overdracht.”

Sinds september gaan de ziekenhuisopnames op intensieve zorgen omhoog. Daar zijn momenteel van de 15 bedden steeds 7 bezet. Volgens Guy Hans moeten er dus dringend maatregelen getroffen worden. “Het is niet vijf voor twaalf, het is één na twaalf. De situatie nu is alarmerend, maar nog niet dramatisch.”

Hans meldde ook dat er nog geen sprake is van uitgestelde zorg en daar nog geen beperkingen op zijn. Maar als er veel mensen gezamenlijk geïnfecteerd geraken, dreigt er een tekort aan zorgpersoneel aan te komen. “Als dat gebeurt, gaan we moeilijke keuzes moeten maken.”