Donald en Lieve met hun trouwe medewerkers Jetje, Michael, Kousy en Samir voor frituur De Lange Reep. 

Donald en Lieve met hun trouwe medewerkers Jetje, Michael, Kousy en Samir voor frituur De Lange Reep. © JAA

Na 34 jaar vertrouwen Donald en Lieve De Lange Reep toe aan ‘frietchinees’

Wommelgem -

Met een fikse korting en een glaasje bubbels als toemaatje nemen Donald Glorieux (61) en Lieve Mijlemans (62) dezer dagen afscheid van hun trouwe klanten. Na 34 jaar geven ze de frietketels door aan Chon Ming Leung (37). Dat is een ervaren ‘frietchinees’ die met De Lange Reep in Wommelgem al aan zijn derde frituur toe is.

Jan Auman

10/10/2020. Omdat ze destijds ook op 10 oktober van start waren gegaan en die datum door de getallencombinatie wel bijzonder is, wilden Donald en Lieve De Lange Reep graag een jaar geleden al doorgeven. Omwille van corona heeft het een jaar langer geduurd alvorens de overeenkomst met koper en nieuwe uitbater Chon Ming Leung helemaal rond was.

Intussen is alles geregeld en mag de ondernemende, in Antwerpen geboren, Nederlandstalige Kantonees De Lange Reep zijn derde frituur noemen. Eerder had deze bezige bij, die overdag ook nog een job heeft in het verzekeringswezen, al Den Boomgaard in Berchem en Frit 66 in Schoten overgenomen.

“We hebben hem de voorbije maanden wegwijs gemaakt in Wommelgem en deze frituur. We hebben er vertrouwen in dat onze vaste klanten op dezelfde kwaliteit kunnen blijven rekenen. We blijven trouwens nog een tijd meehelpen achter de schermen. Ook onze vaste helpers achter de toonbank Jetje, Michael, Kousy en Samir blijven op post.”

Donald en Lieve achter hun vertrouwde frietketels.

Donald en Lieve achter hun vertrouwde frietketels. © JAA

Natuurlijk willen Donald en Lieve, die hun frituur vernoemden naar de historische straatnaam van de Adolf Mortelmansstraat, zich geleidelijk terugtrekken. Ze zijn trouwens al verhuisd naar een ander huis dat zich weliswaar in dezelfde straat bevindt, op 200 meter van ‘hun’ frituur. “We willen graag meer tijd doorbrengen op Kreta, ons geliefde vakantie-eiland”, geeft Donald inzicht in de toekomstplannen van het frituristenpaar.

Dagschotels

“Of Chon de prijzen gaat aanpassen, weet ik niet. De dagschotels, waarvoor De Lange Reep bekendstaat, blijven alleszins in de aanbieding. Net als het huisgemaakt roomijs”, kondigt Donald aan. “Die dagschotels blijf ik voortaan als traiteur zelf bereiden en leveren aan de nieuwe uitbater. Ze zijn trouwens een van de redenen waardoor het voorbije coronajaar voor ons nog een onverwacht succes is geworden. Mensen hebben veel meer thuis gegeten en kwamen ook vaker dan voorheen naar onze frituur.”

Trouwe klanten Kim en Peter krijgen van trouwe helper Jetje wat hapjes en een glaasje bubbels toegestopt als afscheid.

Trouwe klanten Kim en Peter krijgen van trouwe helper Jetje wat hapjes en een glaasje bubbels toegestopt als afscheid. © JAA

De Lange Reep is een fenomeen in Wommelgem. De frituur moet het dan ook voor 90% van vast cliënteel hebben. “Lieve wist van iedere klant die binnenkwam uit het hoofd wat hij of zij ging bestellen. Dat kon wel eens van pas komen wanneer de echtgenoot alleen was en weer eens vergeten was wat hij ook alweer voor zijn echtgenote moest meebrengen”, lacht Donald. (jaa)

Team De Lange Reep, voorlopig nog zonder frietchinees Chon Ming Leung. Die werd later op de avond verwacht.

Team De Lange Reep, voorlopig nog zonder frietchinees Chon Ming Leung. Die werd later op de avond verwacht. © JAA