Documentaire geeft blik achter schermen van comedywereld: “Mijn verhaal op een podium vertellen werkt therapeutisch”

Antwerpen -

In De Cinema van cultuurhuis De Studio vindt woensdag de avant-première plaats van de documentaire Belgium’s Least Wanted. Daarin volgt documentairemaker Andrés Lübbert drie leden van het gelijknamige stand-upcomedycollectief. Onder hen de Antwerpse Syriër Dara Sheikhi (30) die herstellend van een zware ziekte zijn eerste stappen zet als stand-upcomedian.

Elien Van Wynsberghe

We ontmoeten Dara Sheikhi in een koffiebar in hartje Antwerpen waar hij met een warme glimlach zijn verhaal vertelt. Niet meteen een verhaal waarvan je denkt dat het in een comedy-format past. Maar toch. Als nieuwbakken comedy-artiest weet Sheikhi zijn ervaringen wel degelijk op een grappige manier te vertellen.

Al sinds zijn aankomst in België in 2015 zoekt Sheikhi zijn heil op het podium. “Zes jaar geleden ben ik de oorlog in Syrië ontvlucht”, steekt hij van wal, een dampende tas koffie tussen zijn handen. “Ik woonde met mijn ouders, broer en zus in Aleppo. Ik studeerde er biochemie en werkte een tijd voor een medisch bedrijf. Mijn broer is alleen vertrokken. Ik samen met mijn zus, haar man en kindje. Via de populaire route”, glimlacht hij. “Naar Turkije en van daar via een klein bootje met meer dan dertig mensen richting Griekenland en dan Servië, Hongarije, Duitsland en uiteindelijk België.”

Zijn zus woont vandaag in Duitsland, zijn broer in Turnhout en zijn ouders nog steeds in Aleppo. “Het is er onveilig. De criminaliteit is er toegenomen want er is een tekort aan voedsel, water en elektriciteit. Ik hoor hen elke dag maar heb hen al acht jaar niet meer gezien, net zoals de rest van mijn familie. Dat is moeilijk. Mensen trouwen, mensen sterven en al die belangrijke momenten mis ik.”

Liefde voor het podium

Zelf kwam hij terecht in het asielcentrum van Kapellen. “Daar heb ik negen maanden gezeten. Ik geraakte er bevriend met enkele andere vluchtelingen uit Syrië en Irak. Samen besloten we om een theatervoorstelling te maken over wat we hadden meegemaakt. Behalve Nederlands leren hadden we niet veel te doen. We zochten naar een manier om contact te maken met de Belgische maatschappij, met hoe mensen hier denken, met hun cultuur.”

Die voorstelling heette Dying for life en werd al snel opgepikt. “We kwamen in contact met acteurs, met gezelschappen en traden ook op in het buitenland. In Duitsland speelden we zelfs voor een publiek waar Angela Merkel tussenzat. Het was in die periode dat ik documentairemaker Andrés Lübbert leerde kennen. We werden beste vrienden.”

Sheikhi’s liefde voor het podium is sindsdien nooit meer weggegaan. “Op een podium staan, dat is voor mij therapie. Ik heb veel energie, ik ben een emotioneel persoon. De oorlog is heel zwaar geweest. Mijn verhaal vertellen, werkt helend.”

In de comedywereld rolde hij twee jaar geleden. Dankzij Mourad Bekkour, de oprichter van comedyconcept ‘Nuff Said. “Ik was toen erg ziek. Botkanker. Ik lag in het ziekenhuis. Voordien had ik het altijd veel te druk om met comedy bezig te zijn, al kreeg ik wel vaak te horen dat ik best grappig was. Mourad zei me toen: nu heb je tijd om te schrijven. Zet je eraan want volgende week zou je kunnen optreden. Ik dacht dat hij een grapje maakte, maar hij meende het.”

De bal ging aan het rollen. Op initiatief van Mourad Bekkour werd het comedycollectief Belgium’s Least Wanted (BLW) gelanceerd waar naast Sheikhi ook namen als Soe Nsuki en Kamal Kharmach deel van uitmaken.

Blik achter de schermen

“BLW bestond nog maar pas toen corona uitbrak. Andrés is toen met het idee gekomen om een documentaire te maken over het collectief tijdens de pandemie.” Die documentaire wordt woensdag in De Cinema vertoond. Belgium’s Least Wanted biedt een blik achter de schermen van de comedywereld en probeert de samenleving een spiegel voor te houden. Daarvoor volgde Lübbert drie comedians van het collectief. Naast Sheikhi worden ook Serine Ayari en Latif Ait door Lübbert gefilmd. “Andrés heeft een tijdlang een stuk van ons leven gevolgd”, vertelt Sheikhi. “Het resultaat heb ik zelf nog niet gezien. Ik wil de documentaire samen met het publiek ontdekken.”

En ondertussen timmert hij verder aan zijn carrière. “Ik volg nu een traject van een aantal maanden waarbij ik workshops volg bij bekende comedians zoals Michael Van Peel en we worden ook gecoacht over zaken als bookings, promotie voeren, betalingen,...”

Daarnaast werkt hij voltijds voor de Arenberg bij het team programmatie. “En ik ben opnieuw student, aan de Universiteit Antwerpen. Ik moet nog zeven vakken volgen en dan heb ik mijn diploma Biochemie op zak, want in Syrië had ik mijn diploma nog niet volledig behaald. Als de oorlog me één ding geleerd heeft, is het dat je nooit op één ding mag rekenen. Ik werk, ik studeer en ik wil professioneel comedian worden. Maar we zien wel wat de toekomst brengt.”

 

 © Jan Van der Perre

Belgium’s Least Wanted: woensdag 27 oktober om 20.15u in De Cinema (De Studio), Maarschalk Gérardstraat 4, Antwerpen

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio