Daders steekpartij nog niet gevat, burgemeester reageert op commotie: “We blijven investeren in veiligheid van de wijk”

Mechelen -

De twee daders die zondagavond betrokken waren bij een steekpartij op het perron van het station Mechelen-Nekkerspoel zijn nog niet gevat, maar worden wel intens opgespoord. Dat bevestigde het parket maandag. Ondertussen kondigt burgemeester Alexander Vandersmissen aan dat er extra zal worden ingezet op veiligheid in de wijk. “Maar ook belangrijk is dat er in de wijk momenteel geen enkele criminele hotspot is. Dat de buurt dus niet wordt overspoeld door een bepaalde vorm van criminaliteit”, zegt hij.

Theo Derkinderen

Zondagavond liep een onenigheid tussen twee personen uit de hand op het perron van het station Mechelen-Nekkerspoel. “Alles wijst erop dat een bestaand conflict tussen de twee zondagavond is ontaard en er uiteindelijk met een mes werd uitgehaald. Het slachtoffer raakte gewond, maar verkeerde niet in levensgevaar”, zegt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket. “We hebben ook aanwijzingen dat er nog een tweede verdachte bij de feiten betrokken was. Hij en de man die uithaalde met het mes worden momenteel opgespoord door de politie. Het onderzoek is in handen van de lokale recherche.”

LEES OOK: Perrons in station Nekkerspoel afgesloten na steekpartij, verdachte op de vlucht

Het parket vorderde ondertussen ook een onderzoeksrechter voor de betichting poging tot doodslag. “Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het steekincident te maken heeft met een lokale problematiek of met een probleem in de stationsomgeving. Het slachtoffer is een 28-jarige man uit Zaventem.”

Politie en hulpdiensten kwamen zondagavond massaal ter plaatse aan het station Mechelen-Nekkerspoel. 

Politie en hulpdiensten kwamen zondagavond massaal ter plaatse aan het station Mechelen-Nekkerspoel. © rr

De steekpartij van zondagavond deed heel wat stof opwaaien in de buurt. Volgens Thijs Verbeurgt (Vooruit) is er sprake van een ernstig onveiligheidsgevoel. Hij zette de zaak op de agenda van de gemeenteraad. Want er was niet alleen de steekpartij, afgelopen zomer werden twee jongeren zwaar mishandeld en beroofd.

11 miljoen euro

Burgemeester Alexander Vandersmissen reageerde op de commotie tijdens een persconferentie. “De voorbije jaren heeft de stad enorm veel geïnvesteerd in de buurt. Het gaat om meer dan 11 miljoen euro. Het meeste van alle wijken in de stad. De openbare verlichting is vernieuwd om het veiligheidsgevoel te verhogen, er zijn vier hoge resolutie camera’s gehangen, er is opgetreden tegen drugsoverlast en horecazaken die gelinkt konden worden met het drugsmilieu”, licht Vandersmissen toe.

Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket, burgemeester Alexander Vandersmissen en korpschef Yves Bogaerts gaven maandag toelichting bij het incident van zondagavond. 

Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket, burgemeester Alexander Vandersmissen en korpschef Yves Bogaerts gaven maandag toelichting bij het incident van zondagavond. © Theo Derkinderen

Geen hotspots

Het stadsbestuur vroeg ondertussen de criminaliteitscijfers van de wijk Nekkerspoel op bij de politie. “De voorbije maanden zien we echter dat er geen hotspots zijn in de wijk. Hotspots zijn plaatsen waar we een opstoot zien van een bepaalde criminaliteitsvorm. Maar anderzijds hoor je me ook niet zeggen dat er geen problemen zijn. Daarom zal er in de toekomst een verhoogde aanwezigheid zijn van de politie en gaan we met de NMBS rond de tafel zitten om te bekijken of we aanpassingen kunnen doen aan het stationsgebouw. We willen ook voorstellen om een bewakingsfirma in te schakelen in het station en er komen acties om bijvoorbeeld fietsdieven aan te pakken die met de trein naar hier afzakken. We blijven investeren in de veiligheid van de wijk.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio