© Robin Fasseur

‘Kaalslag’ is nu echt begonnen: werfweg wordt eerste stap naar Oosterweel

De aannemer is nu echt begonnen met het rooien van de bomen in de bosjes naast de Bergen op Zoomlaan en de Geertshoek, waar opdrachtgever Lantis een werfweg gaat aanleggen voor de Oosterweelwerken. Het is de eerste stap naar een tijdelijke ringweg, en nog (veel) later de totaal vernieuwde Ring.

Paul Hendrickx

De buren verzamelden zondag nog om afscheid te nemen van hun smalle bosje, waar ook speelplekjes zijn en paadjes lopen. Maar vanaf nu is de kraan even baas en wordt de hele berm uitgedund om een weg te kunnen aanleggen. De gerooide boomstammen worden ter plaatse gestapeld om ze dan binnen enkele maanden over de nieuwe werfweg af te voeren. Het gaat om een oppervlakte van in totaal 15 hectare.

 

 ©  atv

Voor alle duidelijkheid, de werfweg die hier komt is niét de nieuwe ring, het is de weg die nodig is om een tijdelijk stuk Ring aan te leggen met oog op de afbraak van het viaduct van Merksem. De werfweg zal er wel zowat tien jaar liggen, wat zowel de bewoners van de wijk als de partij Groen aanzette om actie te voeren: “Wat een chirurgische ingreep zou moeten zijn, wordt een grote kaalslag”, reageerde Wouter Van Besien van Groen.

“Het verdwijnen van het Groen is tijdelijk”, reageert Lantis op een klacht van de buren. “Het is nodig om voldoende ruimte vrij te maken om de werken veilig uit te voeren. We begrijpen uiteraard dat het voor de omgeving hard aankomt als er groen in hun buurt verdwijnt, maar het is noodzakelijk om dankzij de Oosterweelverbinding de leefbaarheid van honderdduizenden Antwerpenaren te verbeteren.”

 

 ©  atv

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring