Johan toont zijn boek met Borsbeek op de achtergrond. 

Johan toont zijn boek met Borsbeek op de achtergrond. © Filip Spoelders

Zoon Johan zet Borsbeeks archief van vader Stan om in een boek: “Papa hield van zijn dorp”

Borsbeek -

Johan Mortelmans heeft het uitgebreide archief van zijn vader Stan, in de volksmond Stanneke, omgevormd tot een kijk- en leesboek. Het overloopt de geschiedenis van Borsbeek tijdens de vorige eeuw.

Filip Spoelders

Stan Mortelmans was een zeer gekend persoon in Borsbeek. Hij was niet alleen erg geëngageerd in het dorpsleven, hij was ook een fiere Borsbekenaar. “Vanaf zijn 40ste is mijn vader actief een archief beginnen uitbouwen over Borsbeek. Hij hield van zijn dorp. Hij hield bijna alles bij: heemkundige weetjes over de straatnamen, de gebouwen, het verenigingsleven, het onderwijs, de processies, de lichtstoet en enkele bijzondere dorpsfiguren. In café Rivièra, waar nu Mask’ara is, en in het huidige parochiecentrum Den Jakob, gaf hij telkens voor een groot publiek voordrachten over Borsbeek.”

‘Stanneke’ Mortelmans was zeer gekend in Borsbeek.

‘Stanneke’ Mortelmans was zeer gekend in Borsbeek. © RR

In 1982 kwam er jammer genoeg een einde aan de uitbreiding van dit archief. “Mijn vader werkte vanaf 1937 bij Agfa-Gevaert. In 1977 ging hij met pensioen en wilde hij zich nog meer inzetten om het verhaal van Borsbeek verder te zetten. Maar enkele jaren later kreeg hij een hersenbloeding. Hij kon niet meer praten en schrijven. Voor mijn vader, die zo graag met taal bezig was, was dit een catastrofe. Hij heeft nog enkele jaren geleefd maar in 1982 stierf hij op zijn 69ste.”

Vader eren

Zoon Johan heeft het archief van zijn vader altijd gekoesterd. “Op jonge leeftijd was ik al aan het lezen in zijn archief. Toen onze familie het aan het Borsbeekse Documentatiecentrum schonk, stelde toenmalig voorzitter Walter Janssens voor om het aan het grote publiek te tonen. Toen ontstond langzaamaan mijn idee om er een boek van te maken. Ik wou mijn vader eren en zijn werk vastleggen voor de toekomst.”

Het oudste beeld van Borsbeek uit 1873 siert de cover.

Het oudste beeld van Borsbeek uit 1873 siert de cover. © Reproductie van schilderij van Joannes Corluy.

Johan nam een uitgebreid werk op zich. “Ik ben er anderhalf jaar mee bezig geweest. Foto’s selecteren, teksten maken en de lay-out: het was monnikenwerk. Het moest ook een mooi boek worden met harde cover. Mijn vader wou altijd dat het goed was als hij iets deed. Het is een boek om bij te houden en geregeld eens door te nemen.”

Het werk Borsbeek, ons dorp naast de stad kost 25 euro. Bestel een exemplaar door het bedrag op rekeningnummer van het DocC Borsbeek, BE66 9795 8852 2243, te storten met de vermelding BOEK STAN MORTELMANS. Met het betalingsbewijs kan het boek vanaf 10 november afgehaald worden bij DocC Borsbeek, gevestigd in de bib aan de Lindeboomstraat, op maandag- en woensdagnamiddag, telkens van 14 tot 16u. Of op zaterdagvoormiddag van 10 tot 11.45 uur in de bib door naar Walter Janssens te vragen.