Wim Dirickx van Belgian Solar uit Geel. 

Wim Dirickx van Belgian Solar uit Geel. © Bert De Deken

Zonnepanelen weer populairder: “Mensen vragen zich af hoe ze de energieprijzen kunnen vasthouden”

Antwerpen, Geel -

Door de hoge elektriciteitsprijzen willen gezinnen weer investeren in zonnepanelen. De interesse was ingezakt na de afschaffing van de terugdraaiende teller. “Mensen vragen zich af hoe ze de energieprijzen kunnen vasthouden”, zegt Wim Dirickx van Belgian Solar.

Christoph Meeussen, Pascal Sertyn

Installateurs van zonnepanelen krijgen sinds een paar weken weer meer mensen aan de lijn die zo snel mogelijk zonnepanelen willen plaatsen. Op die ­manier proberen ze de hoge stroomprijzen te ontlopen, dat meldt Alex Polfliet van het energieadvies­kantoor Zero Emission Solutions.

De verkoop van zonne-energieinstallaties was dit jaar volledig ingestort nadat het Grondwettelijk Hof de virtueel terugdraaiende teller afschafte voor zonnepanelenbezitters met een digitale meter. Gezinnen ­waren nadien amper nog bereid om zonnepanelen te kopen.

De voorbije tien maanden is er 135 megawatt aan zonnepanelen bijgekomen in Vlaanderen. En dat vooral bij bedrijven, meent Polfliet. Daarmee raken we wellicht nauwelijks aan de 700 megawatt die in 2020 werd geïnstalleerd. Een serieuze valse noot gezien het voornemen van de Vlaamse regering om van 2021 tot 2025 jaarlijks voor 300 megawatt aan extra zonnepanelen te laten leggen.

Energieprijs omhoog en lagere premies

“Er is duidelijk opnieuw meer interesse om zonnepanelen te laten installeren, om een aantal redenen”, zegt ook zaakvoerder Wim Dirickx van Belgian Solar uit Geel. “De eerste is de prijsstijging van energie. Mensen krabben zich achter de oren, en willen zorgen dat ze de prijzen kunnen vasthouden. De reflex om snel contact op te nemen is er dan zeker. Ook dalen een aantal premies voor zonnepanelen en de thuisbatterij volgend jaar. Voor zonnepanelen zakt de premie met 375 euro, voor batterijen met zo’n 875 euro.”

Wim Dirickx van Belgian Solar uit Geel. 

Wim Dirickx van Belgian Solar uit Geel. ©  Bert De Deken

“Mensen zien ook wel dat de eerste batterijgebruikers tevreden zijn, en dat helpt. Klanten anticiperen daarmee wellicht ook op het capaciteitstarief dat er op termijn aankomt, dat zowel veel verbruiken als veel op het net zetten financieel ontmoedigt.”

Terugverdientijd

Ook Steve De Smedt uit Mechelen krijgt meer vragen. “Sinds een tweetal weken merk ik dat de interesse toegenomen is. De mensen halen inderdaad de prijsstijgingen aan. De terugverdientijd voor een gemiddelde installatie was vroeger zeven tot acht jaar. Dat is door het wegvallen van de terugdraaiende teller tien jaar geworden, maar met hogere prijzen valt dat nu weer terug naar zo’n acht jaar. Tegelijk zien we wel dat de zonnepanelen zelf wat duurder aan het worden zijn.”

Nét zonnepanelen geïnstalleerd

Vanessa Van Daele uit Kalmthout heeft samen met haar verloofde nét zonnepanelen laten installeren. “We hebben ze eind augustus besteld, nog voor er sprake was van die prijsstijgingen. Het is natuurlijk een meevaller dat we ze hebben aangekocht nog voor de prijzen toenamen, en daarnaast nog de optie hebben om de installatie te laten uitbreiden. We verbruiken al heel wat elektriciteit en we verwachten dat dat wellicht nog gaat toenemen, met volgend jaar wellicht ook de installatie van een zwembad in het vooruitzicht. We hadden dus al aan onze portemonnee gedacht. We hebben vooral meer schrik voor de stijgende gasprijzen.”