Johan Terryn verloor zelf zijn vader tijdens de eerste lockdown. 

Johan Terryn verloor zelf zijn vader tijdens de eerste lockdown. ©  Kris Van Exel

Johan Terryn maakt voorstelling voor rouwende families coronadoden

Hoboken -

Iedereen heeft er op één of andere manier wel mee te maken gehad, of wordt er nog steeds mee geconfronteerd, het coronavirus. Een begrafenisondernemer uit Hoboken en Antwerpen wilde iets speciaals doen. Elke getroffen familie – waarvan zij de uitvaart verzorgden – kreeg een uitnodiging om samen stil te staan bij hun ‘afscheid zonder nabijheid’. Op zondag 7 november wordt hen gratis de voorstelling Het Uur Blauw van zanger en acteur Johan Terryn aangeboden in het Gravenhof in Hoboken.

Iemand verliezen tijdens de coronaperiode was een paar maanden geleden nog afschuwelijk: aandacht en warmte geven kon niet. Veel mensen konden tijdens een uitvaart geen degelijk afscheid nemen van hun geliefde. Of zelfs helemaal géén afscheid nemen.

“Velen werden ook geconfronteerd met beperkende maatregelen in ziekenhuizen en woonzorgcentra”, zegt Rudi Vercauteren, begrafenisondernemer van Verstraeten Uitvaartzorg op de Kioskplaats in Hoboken en van hun tweede begrafeniscentrum op de Antwerpse Minderbroedersrui. Tijdens de uitvaart was de toestand volgens Vercauteren schrijnend: afstand houden op momenten dat een knuffel of een aanraking zo nodig is, beperkte aantallen genodigden, geen koffietafels, emoties uiten vanachter een mondmasker,...

Rouwproces

“Een rouwproces moest gestart worden met troost of het gezelschap van vrienden in de buurt. Wij hebben wel oog voor al die rouwende families waarmee we te maken kregen”, gaat Vercauteren verder. “Alle families die wij bijstonden tussen 14 maart 2020 en eind augustus 2021 krijgen een herinnering die persoonlijk wordt afgegeven: een fotohouder met een gedicht dat woorden geeft aan het gevoel dat overblijft na een verlies in zo’n kille omstandigheden.”

Ook kreeg elke familie een uitnodiging om samen stil te staan bij hun ‘afscheid zonder nabijheid’. Op zondag 7 november wordt hen gratis de voorstelling Het Uur Blauw van Johan Terryn aangeboden in het Gravenhof in Hoboken. Hij verloor zelf zijn vader tijdens de eerste lockdown en maakte daaropvolgend een pakkende en troostende vertelling. Ook sprak hij met twaalf mensen die toen ook afscheid namen van een geliefde. Hij ging ‘clandestien’ met hen wandelen tijdens het uur voor zonsopgang, het uur blauw. Het dertiende verhaal is dat van Johan Terryn zelf. Er is een middag- en een avondvoorstelling voorzien.” saca

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio