Rudi en Ingrid in hun slagerij in de Pastorijstraat in Wortel. 

Rudi en Ingrid in hun slagerij in de Pastorijstraat in Wortel. © RR

Slagerij Snels in Wortel viert 35ste verjaardag met haar klanten

Wortel -

In heel wat kleine dorpen is er geen slager meer, maar Wortel (Hoogstraten) vormt een uitzondering. Rudi Snels (56) en Ingrid Leuse (52) verkopen al 35 jaar vleeswaren in de winkel naast hun woning in de Pastorijstraat. Dat wordt zaterdag samen met de klanten op passende wijze gevierd.

Ronny van den Ackerveken

Het was op 30 oktober 1986 dat Rudi, toen nog zonder Ingrid, met de slagerij begon. “Mijn broer had al een beenhouwerij in Loenhout (Wuustwezel)”, vertelt Rudi. “In Wortel was er nog geen slager en de stiel sprak me wel aan. Ik heb een jaar opleiding gevolgd op het PIVA in Antwerpen en nog een jaar leercontract bij een slager in Merksem. Enkele weken na mijn 21ste verjaardag ging mijn eigen zaak open. Mijn vader was gestopt met zijn boerderij en had een pand gekocht in Wortel. In de tuin naast het huis was plaats genoeg om een werkhuis en winkel te zetten.”

De zaak draaide goed en Rudi kon al snel hulp gebruiken. “Ik ben een half jaar na de opening begonnen als winkelmeisje”, zegt Ingrid. “Het klikte met Rudi en na enkele maanden waren we een koppel. Een jaar en vier maanden later zijn we getrouwd. De slagerij hebben we altijd samen gedaan. Er is iemand in dienst die op maandag en dinsdag komt helpen. Onze dochter springt soms ook bij.”

Ingrid en Rudi hebben de winkel twee maanden geleden nog vernieuwd. Ze willen de zaak nog minstens 5 jaar verderzetten. 

Ingrid en Rudi hebben de winkel twee maanden geleden nog vernieuwd. Ze willen de zaak nog minstens 5 jaar verderzetten. © RR

Gehaktballen

De voorbije 35 jaar hebben Ingrid en Rudi enkele dingen zien veranderen. “Vroeger namen de mensen meer tijd om zelf eten klaar te maken”, legt Rudi uit. “Bestellingen van 2 kilogram vlees of meer waren geen uitzondering. Nu kopen klanten kleinere hoeveelheden. Ze hebben minder tijd en ook de gezinnen zijn niet meer zo groot. Gehakt is ons paradepaardje en wordt elke dag vers gemaakt. Gehaktballen rollen we zelf met de hand. Bij mij gaat dat zo vlot dat ik gemakkelijk aan duizend ballen per uur kom. Het klinkt wat raar, maar corona is voor onze zaak positief geweest. De mensen kopen meer lokaal en hadden ook genoeg tijd om zelf iets klaar te maken. Dat er sinds vorig jaar opnieuw een bakker is in Wortel, komt ons ook ten goede.”

Rudi Snels aan de slag in het werkhuis.

Rudi Snels aan de slag in het werkhuis. © RR

Geen opvolging

Zaterdag staat een receptie met klanten op het programma en er zijn de hele week promoties. “Op een aantal producten geven we 35% korting”, zegt Ingrid. “De winkel is twee maanden geleden nog vernieuwd. De voorbije twee jaar hebben we enkele overlijdens gehad in onze families en in maart heb ik een brandwonde opgelopen aan mijn arm. Het heeft ons doen nadenken om wat meer tijd voor onszelf te nemen. We gaan nog zeker vijf jaar door met de slagerij, daarna bekijken we het jaar per jaar. Onze zoon en dochter oefenen een ander beroep uit, dus er is geen opvolging.”

MEER OVER Handelaars en horeca Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio