©  BELGAIMAGE

194 ‘Sky-dossiers’ in Antwerpen: “70% van het totale aantal”

Antwerpen -

Sinds de federale gerechtelijke politie de berichtendienst Sky ECC kraakte en kon meelezen met (drugs)criminelen volgen de dossiers elkaar in sneltempo op. 70% van alle ‘Sky-dossiers’ spelen zich in Antwerpen af.

Met Operatie Sky jaagde de federale gerechtelijke politie in maart van dit jaar een schokgolf door het criminele milieu in België en Nederland. Speurders waren erin geslaagd de geëncrypteerde berichtendienst Sky ECC te kraken en hadden maandenlang berichten tussen criminelen meegelezen. Ze volgden op de voet hoe drugsuithalingen georganiseerd werden en konden meelezen met de organisatie van zwaar geweld of de verdeling van crimineel geld en namen tonnen coke in beslag.

In maart vielen de speurders op honderden plaatsen binnen op zoek naar de cryptofoons, ook verschillende verdelers van de versleutelde telefoons werden opgepakt. De gekraakte berichten leidden ondertussen al tot meer dan tweehonderd nieuwe onderzoeken. Het gaat grotendeels over dossiers rond de cocaïnesmokkel en haar uitwassen zoals geweld en witwas. “In het arrondissement Antwerpen lopen op dit moment 194 dossier die gelinkt zijn aan Sky ECC”, zegt het parket. “Dat is 70% van het totale aantal.”

Onder meer verschillende dossiers rond corruptie door mensen uit de bovenwereld zoals politiemensen, advocaten en medewerkers van verschillende overheidsdiensten kwamen al aan bod. Ook in dossiers rond granaataanslagen werden verschillende mensen opgepakt.

sare

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio