© RTV

PVDA herdenkt verzetsheldin en haalt uit naar Vlaams Belang: “Opmars van extreemrechts moet gestopt worden”

Mechelen -

Enkele leden van PVDA Mechelen brachten maandag hulde aan Eva Fastag, een verzetsheldin die afgelopen zomer overleed. De Mechelse oppositiepartij maakte van dat moment ook gebruik om de dertigste verjaardag van Zwarte Zondag te herdenken. “We moeten de opmars van extreemrechts stoppen”, zegt Dirk Tuypens.

Stijn Van de Sande

In augustus overleed Eva Fastag. Zij was een van de laatste getuigen van de gruwel in het Fort van Breendonk en de Dossinkazerne. “Als typiste maakte ze de lijsten voor de deportatie”, weet gemeenteraadslid Dirk Tuypens van PVDA. “Maar ze slaagde erin om die lijsten te vervalsen en zo heel wat mensen te redden. Met onze partij willen we heel graag hulde brengen aan deze verzetsheldin. Dat doen we door bloemen neer te leggen, enkele fragmenten uit haar relaas te brengen en een toepasselijk lied te zingen.”

De PVDA maakte van dat moment ook gebruik om uit te halen naar extreemrechts. “Het is geen geheim dat het Vlaams Belang wortels heeft in de collaboratie”, zegt Tuypens. “Daarom moeten we de opmars van extreemrechts stoppen. Volgende maand is het precies dertig jaar geleden dat we opgeschrikt werden door Zwarte Zondag. Door hulde te brengen aan Eva Festag willen we wijzen op de gevaren van extreemrechts.”

Volgens Tuypens heeft het Vlaams Belang precies dezelfde agenda als het Vlaams Blok dertig jaar geleden. “Ze verpakken het wat anders, maar de essentie blijft hetzelfde”, zegt hij. “Wat ze ook mogen beweren: het Vlaams Belang is geen sociale partij. Alle voorstellen die de werkende mensen ten goede komen, stemmen ze weg. Ze willen de democratie ondermijnen en de vakbonden muilkorven. Dat mogen we niet laten gebeuren. Net zoals dat na Zwarte Zondag gebeurde, moet er ook nu een sterk signaal komen om extreemrechts tegen te gaan.”

Gemeenteraadslid Dirk Tuypens tijdens de huldiging.

Gemeenteraadslid Dirk Tuypens tijdens de huldiging. © Dirk Vertommen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio