De zaak van de uitgezette eenden wordt in februari verder behandeld door de rechter. 

De zaak van de uitgezette eenden wordt in februari verder behandeld door de rechter. ©  Vogelbescherming Vlaanderen

Jagers die tamme eenden uitzetten moeten in lente weer voor rechter verschijnen, wrede reeënstroper wel al veroordeeld

Malle, Merksplas -

De rechter in Antwerpen heeft maandag de pleidooien rond het illegaal uitzetten van minstens duizend tamme eenden door vier jagers in een privaat jachtgebied in Oostmalle vastgelegd op 28 februari 2022. Dan weten we dus meer. In het geval van een ander ernstig jachtmisdrijf in Merksplas werden wel al zware straffen uitgesproken.

Kristin Matthyssen

Vier jagers/stropers uit Malle, Zoersel en Ranst, respectievelijk 49, 50, 63 en 71 jaar oud, moesten maandag voor de Antwerpse rechter verschijnen. Ze worden ervan verdacht in 2020 illegaal zeker duizend tamme eenden te hebben uitgezet op een privaat jachtterrein in Oostmalle, met de bedoeling de dieren nadien te bejagen. Ze waren niet aan hun proefstuk toe en waren eerder al betrapt op het uitzetten van in gevangenschap gekweekte fazanten, vlak voor een jachtpartij.

In de zomer van 2020 werden ze op heterdaad betrapt met de eenden door de Natuurinspectie. Vogelbescherming Vlaanderen eist een schadevergoeding van 5.000 euro. “Zoals verwacht werden nu alleen de conclusies door alle partijen neergelegd en volgen de pleidooien volgend voorjaar”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen.

Wildbraadstroperij

Op de zitting van de correctionele rechtbank werd maandagochtend wel al een vonnis uitgesproken in een zaak over wildbraadstroperij in Merksplas. ‘Wildbraadstroperij’ is het stropen van wild met de bedoeling het vlees te verhandelen. Uit dit vonnis blijkt dat de rechter inbreuken op de jachtwetgeving wel degelijk zeer ernstig neemt. De beklaagden, een 79-jarige man uit Merksplas en een 52-jarige man uit Hoogstraten, hielden zich tussen 2014 en 2017 bezig met stroperij in de uitgestrekte bossen van Merksplas. Ze stelden stroppen met staaldraad, inloopkooien en klemmen op voor reeën waarin zelfs dode drachtige reeën werden aangetroffen. Aan het gekrijs dat getuigen hoorden, moeten de dieren hard geleden hebben. Eén ree die dood in een strop werd aangetroffen crepeerde wellicht dagenlang in het vangtuig.

De oudste dader werd via beelden op een wildcamera geïdentificeerd. Bij een huiszoeking werden tal van vangtuigen en jachtwapens aangetroffen, zelfs met een geluidsdemper. Ook de grijze muts die de stroper op de wildcamera droeg werd tijdens de huiszoeking gevonden. Zijn diepvries stak vol vlees van wild, waar de man geen geloofwaardige verklaring voor kon geven. Uit uitlezing van de gsm bleken de twee tijdens de strooptochten in nauw contact te hebben gestaan. De tweede persoon had ook illegale wapens in huis. Hij werd niet gestraft omdat zijn aandeel in de feiten gering was. Beiden hadden geen jachtverlof.

De man met de grijze muts werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 24.000 euro. Aan Vogelbescherming Vlaanderen werd een schadevergoeding toegekend van 1.850 euro en een rechtsplegingsvergoeding van 780 euro.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio