De Green Water Tower: de Antwerpse verdedigingswal tegen cybercriminelen staat op de kade van het Albertkanaal in Wijnegem. 

De Green Water Tower: de Antwerpse verdedigingswal tegen cybercriminelen staat op de kade van het Albertkanaal in Wijnegem. © RR

Green Water Tower: Antwerpse verdedigingswal tegen cybercriminelen staat in Wijnegem

Wijnegem, Antwerpen -

De computernetwerken van de Antwerpse politie, Universiteit Antwerpen en de Antwerpse haven worden bewaakt vanuit een opvallende groene kantoortoren langs het Albertkanaal in Wijnegem. Het ambitieuze Orange Cyberdefense betrekt er liefst vier verdiepingen. Haar innovatieve Cyber Experience Center trekt deze week zelfs de aandacht van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

De Green Water Tower is een landmark voor wie geregeld langs het Albertkanaal fietst. Het opvallende bouwwerk kan zowaar wedijveren met haar buur en dat is een compliment. Want die buur is niemand minder dan Axel Vervoordt. Zijn iconische woon- en werksite Kanaal werd opgebouwd vanuit een oude jeneverstokerij. Het is een schoolvoorbeeld van hoe industriële archeologie een nieuwe functie kan krijgen.

Blommaert Aluminium Constructions, bouwheer van de Green Water Tower, maakt op deze plek al sinds 1978 aluminium scheepsluiken, masten, trappen en loopplanken voor binnenschepen. Het gaat het familiebedrijf blijkbaar voor de wind, want toen ze enkele jaren geleden aan een nieuwe hoofdzetel dacht, verrees een kantoorgebouw van acht verdiepingen. Te ruim om de medewerkers van het eigen bedrijf alleen te huisvesten.

Intussen hebben ook de architecten en ingenieurs van het voorheen in Schoten gevestigde MMS & Partners er hun nieuwe stek gevonden. Maar het meeste plaats wordt ingenomen door de specialisten van Orange Cyberdefense. Dit filiaal van de wereldwijd opererende Franse telecomgroep acht de imposante toren van staal en beton veilig genoeg voor haar nieuwe Antwerpse uitvalsbasis. Het past in de ambities om Europees marktleider te worden in cyberbeveiliging.

De lichten gaan op rood in het Cyber Experience Center van Orange. Gelukkig ging het slechts om een gesimuleerde aanval.

De lichten gaan op rood in het Cyber Experience Center van Orange. Gelukkig ging het slechts om een gesimuleerde aanval. © RR

150 specialisten

Behalve de hoofdkantoren in Evere en Wijnegem heeft Orange Cyberdefense vandaag drie satellietkantoren in Gent, Rotselaar en Nijvel. “In Wijnegem werken we met 150 mensen. In heel België zijn we met 232 cyberdefenders en er zijn doorlopend vacatures”, vertelt Katrien Anthonis van de marketingafdeling. “De verhuizing naar Wijnegem is voor Orange Cyberdefense Belgium een nieuwe start na de pandemie. Aangezien ons bedrijf zich op alle vlakken wil onderscheiden, kozen we bewust niet voor een locatie in het centrum van Antwerpen of langs de Ring. Het kantoor bevindt zich in het midden van een gloednieuwe creatieve hotspot in de rand.”

Dit kantoor is aangepast aan de vereisten van het nieuwe werken. “Onze mensen genieten van een prachtig uitzicht over bossen en water. Het kloppend hart van het nieuwe gebouw is de vierde verdieping die we als ontmoetingsplaats hebben ingericht. Hier kunnen mensen lunchen, overleggen, of zich ontspannen met flipperkast of darts”, vertelt Veerle Claes, executive assistant bij Orange Cyberdefense.

Cyber Experience Center

Paradepaardje is zonder meer het Cyber Experience Center. “Cybersecurity staat sinds de pandemie overal hoog op de agenda, daarom hebben we geïnvesteerd in interactieve ontmoetingsplekken zoals dit Cyber Experience Center, waar we gebruikmaken van gamification en storytelling”, zegt Filip Verstockt, general manager van Orange Cyberdefense Belgium .

Het Cyber Experience Center, een futuristisch ogende controlekamer vol schermen en luid klinkende computerstemmen, lijkt uit de nieuwe James Bond-film naar Wijnegem te zijn geflitst. Hier zullen klanten deelnemen aan live cases die aangepast zijn aan de specifieke context van hun bedrijf.

Een specialist van Orange Cyberdefense toont aan CEO’s de impact van een cyberaanval.

Een specialist van Orange Cyberdefense toont aan CEO’s de impact van een cyberaanval. © Boby Odieux – Fisheye

“Zo simuleren we een ransomware-aanval. Deelnemers kruipen in de rol van een van de medewerkers in hun organisatie en mogen aan den lijve ondervinden wat de impact van zo’n aanval is op deze persoon en op het hele bedrijf”, zegt Filip Verstockt. “Aan de hand van flitsende ledlichten in de vloer en allerlei geluidseffecten scheppen we een crisissfeer en willen we klanten bewustmaken van de potentiële gevolgen van ransomware voor hun organisatie. Uiteraard begeleiden we hen ook door te tonen wat ze moeten doen om zo’n rampscenario in het echte leven te voorkomen.”

Justitie

Orange Cyberdefense telt alleen al in het Antwerpse heel wat bekende klanten: Digipolis (IT-bedrijf van de stad), Politie Antwerpen, Universiteit Antwerpen, Port of Antwerp, Heilig Hart Lier, P&V (Vivium), Pidpa,… En dat rijtje zou wel eens snel langer kunnen worden. Deze week ontvangt het bedrijf in de Green Water Tower een rist hoge gasten voor de themaweek Breaking Barriers. Zo worden onder meer Danielle Jacobs (CEO Beltug), Bart Steukers (CEO Agoria) en Miguel De Bruycker (Managing Director Centre for Cyber security Belgium) verwacht voor een rondetafelgesprek.

Op 29 oktober wijdt Orange Cyberdefense een hele dag aan de overheidssector en hoe ook die wordt blootgesteld aan cybercriminaliteit. Minister Vincent Van Quickenborne komt in Wijnegem de plannen van Justitie ter zake toelichten. Daarnaast komt Jimmy De Laet, IT infrastructure manager van FOD Justitie, vertellen over hoe zij hun digitale achterstand wegwerken en waarop zij inzetten qua cybersecurity. Stephanie Deneef van VanBreda Risks & Benefits vertelt over cybersecurityverzekeringen in België. Jan Auman

De Green Water Tower staat vlak naast het Albertkanaal en Kanaal van Axel Vervoordt.

De Green Water Tower staat vlak naast het Albertkanaal en Kanaal van Axel Vervoordt. © RR

© Boby Odieux – Fisheye

Christophe Huygen, vendor manager van Orange Cyberdefense in Wijnegem.

Christophe Huygen, vendor manager van Orange Cyberdefense in Wijnegem. © RR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio