Trailer Duyster

Antwerpse horrorfilm ‘Duyster’ brengt verhaal heksenbeul: “Onze film is nog zotter dan ‘The Blair Witch Project’”

Antwerpen -

De Antwerpse horrorfilm Duyster, over de gelijknamige stadsbeul, krijgt dit halloweenweekend zijn officiële release op het Razor Reel Filmfestival in Brugge. Zondag konden de cast en crew hun film al eens gaan bewonderen in Cinema Cartoons, in het hartje van Antwerpen. “Het is een speciale screening, omdat het voor mij een thuismatch is”, zegt Antwerpenaar Thomas Vanbrabant, schrijver en coregisseur van Duyster.

Saar Van Olmen

Het verhaal is alvast veelbelovend. Drie studenten aan de Karel de Grote Hogeschool, Nora (Brusselaar Maïmouna Badjie, 22), Bas (Tristan Feyten uit Heist-op-den-Berg, 24) en Milan (Gentenaar Charles De Meester, 24), krijgen de taak om een geschiedkundige documentaire te maken. Ze kiezen voor het onderwerp Johannes Duyster, een stadsbeul uit de zeventiende eeuw die heksen executeerde. Tijdens hun onderzoek komen ze nare dingen te weten, niet alleen over vroeger, maar ook over nu...

Nog zotter dan The Blair Witch Project

Duyster is de allereerste Vlaamse found footage-film ooit. In dat genre worden de beelden voorgesteld alsof ze ergens gevonden zijn. “Het is een genre dat ik enorm graag kijk”, zegt Vanbrabant. “Het zat er aan te komen dat er een Vlaamse found footage-film zou verschijnen, en ik denk dat ik wel kan zeggen dat onze film nog zotter is dan The Blair Witch Project, een van de bekendste films in het genre”, vult Jordi Ostir, coregisseur van Duyster aan.

De regisseurs moesten met een enorm beperkt budget iets maken, en wilden het geld vooral in de finale stoppen. Die finale werd dan ook meteen getest tijdens de auditie. “Hoe die dag voor mij verlopen is? Ik heb vooral veel moeten gillen”, zegt Badjie. “De stress die ik voor mijn auditie had, kon ik dan ook meteen voor mijn personage gebruiken.” Badjie kan zich trouwens ook wel met Nora identificeren. “Ik was ook een strever vroeger, alleen misschien niet zo heftig als zij.”

Charles De Meester als Milan. 

Charles De Meester als Milan. ©  Thomas Vanbrabant

Maïmouna Badjie als Nora. 

Maïmouna Badjie als Nora. ©  Thomas Vanbrabant

Locaties

Badjie speelde deze zomer ook mee in Panna, een webserie voor Play4 over Antwerpse straatvoetballers. “Ik vind Antwerpen echt zalig, en herkende meteen enkele plekken van mijn tijd in Duyster. Ik ben ook van plan om volgend jaar naar hier te verhuizen”, zegt ze. Ook Feyten en De Meester vonden de stad geweldig. “Je komt bepaalde plekken tegen die je niet snel zal vergeten. Zo hebben we in KdG en in het Letterenhuis gedraaid.”

“Antwerpen is eigenlijk bijna een personage in de film,” zegt Vanbrabant. “Het is ook een echt Antwerps verhaal en dat helpt natuurlijk ook om Sven De Ridder aan boord te krijgen”, lacht Ostir.

Tristan Feyten. 

Tristan Feyten. ©  Jeroen Hanselaer

Reacties op de film

“We hebben tot nu toe alleen maar positieve reacties gekregen,” vertellen de regisseurs trots. “Zelfs toen ik vroeg om opbouwende kritiek, kon niemand me iets vertellen”, lacht Ostir. “We zijn echt blij met het resultaat, omdat we niet wilden dat het er goedkoop zou uitzien, ondanks het genre. En we hebben echt het gevoel dat dat gelukt is.”

Ook de families van de hoofdrolspelers zijn enthousiast. “Mijn mama is eigenlijk geen fan van horror”, vertelt Badjie. “Tijdens de film heeft ze ook mijn hand vastgenomen om te controleren of ik er nog zat. Ze heeft me verteld dat ze de beelden oké vond, maar dat mijn gil haar eigenlijk meer deed, omdat ze dat automatisch linkt aan mij in gevaar.”

Meer horror

De film heeft de acteurs zeker niet afgeschrikt. “Ik zou in de toekomst graag nog horror spelen”, zegt Feyten. Ook Badjie en De Meester zien dat zitten. “Wij hopen vooral dat er nog Vlaamse horrorfilms gemaakt worden”, vertellen de regisseurs. “Jan Verheyen zegt dat Vlaanderen geen plek is om horrorfilms te maken, maar dat geloof ik niet.” Of ze advies hebben voor regisseurs die ermee willen beginnen? “Gewoon doen”, zegt Jordi.

LEES OOK: Op de set van de Antwerpse horrorfilm ‘Duyster’: “Het Steen speelt een belangrijke rol”

Jordi Ostir en Thomas.  

Jordi Ostir en Thomas.  ©  Jeroen Henselaer

De wereldpremière vindt plaats zaterdag 30 oktober op het Razor Reel Film Festival. De film is later ook te zien in Cartoon’s. Meer informatie op de Facebookpagina van de film