Anneleen De Vree aan ’t werk. 

Anneleen De Vree aan ’t werk. © rr

Anneleen, derde generatie De Vree, ontwerpt eigen juwelencollectie: “Ik had eerder een zaagmachine dan een barbiepop”

Berendrecht, Antwerpen -

De Berendrechtse Anneleen De Vree heeft haar eigen juwelencollectie gelanceerd. “Duurzaam, vernieuwend, kwaliteitsvol en lokaal: dat zijn de kapstokken waar ik mijn juwelen aan vasthaak”, zegt de jonge ontwerpster, die uit een echte kunstenaarsfamilie stamt.

Het gesprek vindt plaats in het schildersatelier van Eric De Vree. Deze keer gaat het niet over zijn nieuwe werk, maar staat dochter Anneleen centraal. De ontwerpster presenteert haar eerste collectie van zestien juwelen onder de naam Silica. Die naam verwijst naar het zand dat gebruikt wordt voor glas. Voor haar eerste collectie gebruikt Anneleen dan ook heel wat gerecycleerd glas.

“Duurzaam, vernieuwend, kwaliteitsvol en lokaal: dat zijn de kapstokken waar ik mijn juwelen aan vasthaak”, zegt Anneleen De Vree. “Het hele productieproces van mijn designstukken gebeurt in Antwerpen in Studio De Vree. Elk juweel, van begin- tot eindproces, wordt met de hand vervaardigd. Onderdelen laten overkomen uit bijvoorbeeld China en ze hier dan assembleren, dat noem ik geen handwerk. Ook al gebeurt het dikwijls en wordt het dan ook nog gepresenteerd als manueel vervaardigd.”

Enkele juwelen uit de 1ste collectie.

Enkele juwelen uit de 1ste collectie. © rr

Klimaatbewust

Ecologisch denken loopt als een rode draad doorheen het creatieve proces van de jonge ontwerpster. “Mijn generatie kan niet anders dan klimaatbewust denken en leven. Dat probeer ik zo goed mogelijk door te trekken in mijn creatieve ontwerpen. De keuze uit materialen om juwelen mee te maken is erg groot.”

“Ik opteer bewust voor zo ecologisch mogelijke oplossingen. In deze collectie werk ik bijvoorbeeld met gerecycleerd glas en gerecycleerd zilver. Voor huwelijks- en verlovingsringen doe ik veeleer een beroep op gerecycleerd en in labo ontwikkelde diamanten en edelstenen. Die zijn zo goed als niet te onderscheiden van andere diamanten en bezitten ook alle eigenschappen van een gewone diamant. Net als bij gewone diamanten krijg je een certificaat. Laboratoriumdiamanten hebben trouwens een hogere kwaliteit dan gewone diamant, maar zijn wel een pak goedkoper”, geeft de Berendrechtse ontwerpster mee. Een juweel uit de silicacollectie kost tussen de 150 en 250 euro.

© evdw

Designjuwelen

Anneleen kiest heel bewust voor het ontwerpen van designjuwelen. “Dat in tegenstelling tot de zogenaamde modejuwelen, die tijdelijk in trek zijn. Design omschrijf ik als tijdloos en mooi. Een juweel dat ik nu maak, gaat een leven lang mee. Duurzaamheid is voor mij geen holle slogan. Wanneer ik later een van deze juwelen aan mijn kleinkinderen kan geven, zien ze er nog altijd even mooi uit.”

Grootvader Albert De Vree speelde een belangrijke rol in de creatieve ontwikkeling van zijn kleindochter. “In zijn atelier in Zandvliet leerde ik de basistechnieken van solderen en zagen. Ik had eerder een zaagmachine dan een barbiepop. Het tekenen pikte ik dan weer op van mijn vader. Ik groeide op in een familiale omgeving die doordrenkt was van kunst en creëren. Dat heeft me voor een groot stuk op weg geholpen.”

Info: www.devree.studio

Erik Vandewalle

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio