Toon Manders, Stijn Anthoons, Jan Leyssens en Jan Merckx op het dak van wat The Impact Factory moet worden. 

Toon Manders, Stijn Anthoons, Jan Leyssens en Jan Merckx op het dak van wat The Impact Factory moet worden. © Dirk Vertommen

De Potterij en leegstaand kantoorgebouw worden samen The Impact Factory: “De circulaire hub van Vlaanderen worden”

Mechelen -

De stad Mechelen en het Stadsmakersfonds slaan de handen in elkaar. Samen willen ze van De Potterij en een aanpalend leegstaand kantoorgebouw hét kloppend hart voor circulaire economie maken. “The Impact Factory moet kansen geven aan beginnende circulaire ondernemers”, aldus de initiatiefnemers.

Stijn Van de Sande

Met De Potterij in de Potterijstraat in Mechelen, zette de stad al in op circulaire economie. Daarbij ligt de focus op het hergebruik van materialen. Onder meer de Klusbib en de andere initiatieven van Deelbaar Mechelen kregen er een plek. Die circulaire hub wordt nu verder uitgebreid. Het Stadsmakersfonds nam een aanpalend leegstaand kantoorgebouw over. Beide initiatieven samen moeten uitgroeien tot The Impact Factory.

“Het is positief dat private en publieke initiatieven kunnen samenwerken in onze ambitie om de circulaire economie te versterken”, zegt Toon Manders van het Stadsmakersfonds. “Het leegstaande kantoorgebouw krijgt een nieuwe invulling die aansluit op De Potterij. Hier zullen startende ondernemers kansen krijgen. Ze kunnen hier de kiem voor hun idee planten en het verder laten groeien. Door verschillende ondernemers samen te brengen, ontstaan er bovendien kruisbestuivingen.”

De eerste bedrijven namen alvast hun intrek in het 3.000m² grote pand. Switchrs begeleidt ondernemingen in hun overgang naar een circulaire werkwijze, terwijl CiLAB al volop voor die manier van werken kiest. “We zijn actief in de textielsector en werken onder meer samen met kledingketen JBC”, zegt Jan Merckx. “Een collectie truien die nooit verkocht werd, werd bij ons duurzaam verwerkt. Verder werkten we bijvoorbeeld ook samen voor de gordijnen van hun pashokjes in de nieuwe winkel in winkelpark Malinas.”

De toegang tot The Impact Factory wordt volledig vernieuwd.

De toegang tot The Impact Factory wordt volledig vernieuwd. © rr

De komende maanden en jaren zullen verschillende startende ondernemingen hun intrek nemen in The Impact Factory. Die zijn goed voor 150 tot tweehonderd arbeidsplaatsen. “Om die bedrijven optimaal kansen te bieden zijn er wel nog infrastructurele werken nodig”, zegt schepen van Duurzaamheid Marina De Bie (Vld-Groen-m+). “Binnenkort starten we met de werken in De Potterij en ook het kantoorgebouw wordt vernieuwd. De parking voor de ingang in de Faid’herbestraat verdwijnt en wordt een aangenaam toegangsplein.”

“Via The Impact Factory tonen we dat circulaire economie een plek heeft in een stedelijke omgeving”, zegt schepen van Economie Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “Met vallen en opstaan moet deze plek uitgroeien tot de circulaire hub van Vlaanderen. Door de combinatie van kantoorruimtes, ateliers en laboruimtes, zijn er heel wat interessante samenwerkingen mogelijk. Het zal een inspiratiebron worden voor ondernemers binnen en buiten de stad.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio