© ATV

Tien arrestaties in drugsonderzoek naar criminele families: broer van Othman E.B. opgepakt

Antwerpen -

In een nieuw dossier dat voortkomt uit Operatie Sky heeft de federale gerechtelijk politie tien verdachten opgepakt voor de invoer van drugs via de haven van Antwerpen, zes van hen werkten in de haven. Bij de verdachten is een broer van Othman E.B., al jaren een vermeend sleutelfiguur in de cocaïnesmokkel.

Het onderzoek van de federale gerechtelijke politie werd begin 2020 opgestart in het kader van mogelijke granaataanslagen in Antwerpen of omgeving. “Een lid van de familie T. werd op korte tijd tweemaal bedreigd, een rechtstreeks gevolg van zijn vermeende betrokkenheid bij internationale drugshandel”, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket.

Het onderzoek evolueerde zo naar een drugsonderzoek en kon de criminele activiteiten van twee verwante families in beeld brengen, onder wie de geviseerde familie T. uit Deurne. Dankzij Operatie Sky, waarbij specialisten van de politie geëncrypteerde berichten uit het criminele milieu konden kraken, kregen de speurders een hoop extra info over de groep.

De criminele organisatie zou, onder meer door het gebruik van pincodefraude, minstens 1,3 ton cocaïne hebben ingevoerd. De drugs hebben een geschatte straatwaarde van 51,6 miljoen euro. Verschillende partijen werden in beslag genomen. “De bende zou zich ook hebben beziggehouden met de verkoop van cocaïne”, aldus Aerts.

Broer van ‘drugsbaron’ Othman

Maandag voerden de speurders dertien huiszoekingen uit in Antwerpen, Schoten, Wommelgem en in de gevangenissen van Antwerpen en Wortel. In totaal pakten de speurders tien personen op, een 28-jarige vrouw en negen mannen tussen 23 en 44 jaar oud. Daarbij ook Nordin E.B., broer van Othman E.B. Die laatste wordt aanzien als één van de belangrijkste spelers in de internationale drugssmokkel, hij verblijft allicht in Dubai. Het Antwerps parket verwijst in een persbericht ook naar de Golfstaat. “De twee verwante families die in beeld gebracht zijn, werden mogelijk aangestuurd vanuit Dubai”, luidt het. Othman E.B. is (nog) geen verdachte in dit dossier.

Nordin E.B. heeft volgens een bron in het milieu enkele jaren geleden voor een van de grote rederijen in de Antwerpse haven gewerkt. “Zes van de tien mensen die gearresteerd zijn, werken of hebben gewerkt voor een havenbedrijf”, zegt het parket. Onder hen een 28-jarige vrouw die illegale opzoekingen in databanken deed voor de criminele organisatie.

Ook de 25-jarige Mo T., schoonbroer van Nordin E.B., werd maandag opgepakt, hij kreeg de speurders over de vloer in zijn gevangeniscel. T. zit sinds maart in de gevangenis van Wortel een gevangenisstraf van vier jaar uit omdat er op zijn gsm een filmpje was gevonden waarop hij iemand bedreigde met een mes en een pistool. Enkele dagen voor zijn veroordeling vielen de speurders tijdens Operatie Sky bij T. in de Tweemontstraat in Deurne binnen op zoek naar cryptofoons. Mo T., die toen een enkelband droeg, zag de bui waarschijnlijk hangen. “Hij knipte zijn enkelband door en vluchtte naar Nederland”, zegt parketwoordvoerder Aerts. Enkele dagen later pakte de Nederlandse politie hem op, sindsdien zit T. in de cel.

sare, jtp

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio