©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Treinhinder door spontane actie personeel? “Mogelijk loopt avondspits serieus in de war”

Antwerpen -

Mogelijk ziet u maandagnamiddag of -avond op het perron uw trein niet opdagen. Een conflict over rust- en compensatiedagen blijft aanslepen en leidt volgens een treinbegeleider momenteel tot een spontane actie. “Mogelijk loopt de avondspits dus serieus in de war.”

Al geruime tijd is er bij het spoorpersoneel van de NMBS grote wrevel over het personeelstekort. Dat zorgt ervoor dat er heel wat werk is, maar dat compensatiedagen maar niet opgenomen kunnen worden. De NMBS besloot om de achterstallige rust- en compensatiedagen uit te betalen. Dat het personeel geen keuze heeft, leidde eerder al tot acties.

En ook maandag zou dat het geval zijn, meent een treinbegeleider uit de regio Antwerpen met meerdere jaren dienst. Met zijn naam durft hij niet in de krant, uit schrik voor represailles. “Het gaat om een onaangekondigde actie waarbij heel wat collega’s zich ziek kunnen melden, net voor de start van hun shift. Mogelijk loopt de avondspits dus serieus in de war.”

Burn-outs

“Stel dat uw baas u het komende half jaar in de weekends laat werken, en dan zegt dat men de recuperatiedagen gaat uitbetalen, in plaats van dat u ze kunt opnemen. Dat kan toch niet? Er is gewoon een veel te groot personeelstekort na jaren van besparingen. De ene na de andere collega valt uit met een burn-out.”

Ramses Noffels van ACOD Spoor in Antwerpen valt uit de lucht. “Ik heb nog helemaal niets van een mogelijke actie gehoord. Al weet ik natuurlijk wel dat er veel ongenoegen en frustratie is bij de mensen. Ze willen ook gewoon eens thuis kunnen zijn. Er zijn mensen die gemiddeld 2 jaar 6 op 7 aan het werken zijn, behalve – ergens in het jaar – hun twee weken vakantie. In Antwerpen is probleem dramatisch. De grote schuldige is het jarenlange ondermaatse aanwervingsbeleid.”

cm