“Rugby is hard en intensief, maar het is ook een toonbeeld van teamspirit, vriendschap, respect en discipline”, zegt Wouter Blockx (links). 

“Rugby is hard en intensief, maar het is ook een toonbeeld van teamspirit, vriendschap, respect en discipline”, zegt Wouter Blockx (links). © Eddy Meulemans

RC Pitbulls bouwt regionaal rugbycentrum in sportpark Postelboershof

ARENDONK -

In sportpark Postelboershof in Arendonk rijst tussen dit en vijf jaar een regionaal rugbycentrum uit de grond. RC Pitbulls wil er een nieuw clubgebouw optrekken met een moderne kantine en kleedkamers, omgeven door drie officiële rugbyterreinen en een multifunctioneel voetbalveld.

Eddy Meulemans

Naast het gemeentelijke sportpark Heikant heeft de gemeente Arendonk zopas nog een tweede (kleiner) sportdomein aangekocht: de sportterreinen van Postelboershof. De gemeenteraad keurde hiervoor een budget goed van 280.000 euro. “We kopen de sportvelden, de kantine en de kleedkamers en stellen de hele site ter beschikking aan RC Pitbulls. Zo kan de club een regionaal rugbycentrum uitbouwen in onze gemeente”, zegt burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA).

130 leden

Speler-bestuurslid Wouter Blockx (31).

Speler-bestuurslid Wouter Blockx (31). © EMA

Speler-bestuurslid Wouter Blockx (31) van RC Pitbulls is blij dat het voortbestaan en de verdere groei van het Arendonkse rugby daarmee gegarandeerd is. “De kantine en de kleedkamers zijn totaal verouderd en worden daarom op termijn afgebroken”, zegt hij. “In de plaats willen we een nieuw clubgebouw bouwen tussen het A- en B-terrein. De rest van de oppervlakte willen we invullen met een extra trainingsveld en één voetbalterrein voor de lokale cafévoetbalploegen.”

De eerste ploeg van RC Pitbulls, de Blacks, is vorig jaar gepromoveerd naar de nationale derde klasse. De club telt vandaag 130 leden, onder wie 25 meisjes en vrouwen. “Maar de komende jaren willen we nog verder groeien en spelers aantrekken uit Retie, Ravels, Oud-Turnhout en Turnhout, maar ook van over de grens in Reusel-De Mierden in Nederland. Ons streefdoel is om onze nieuwe accommodatie over vijf jaar in gebruik te nemen. Zo kunnen we in de toekomst grote nationale rugbytoernooien organiseren. We denken daarbij onder andere aan interlandwedstrijden van de nationale jeugdploegen.”

Het gemeentebestuur van Arendonk trekt 280.000 euro uit voor de aankoop van het sportcomplex op de site van Postelboer. 

Het gemeentebestuur van Arendonk trekt 280.000 euro uit voor de aankoop van het sportcomplex op de site van Postelboer. © Eddy Meulemans

Door corona verloor RC Pitbulls de voorbije twee jaar enkele leden, maar intussen zit het ledenaantal weer volop in de lift. Rugby is volgens Wouter een totaalsport. “Rugby is hard en intensief, maar het is ook een toonbeeld van teamspirit, vriendschap, respect en discipline”, zegt hij. “Rugby wordt gespeeld met vijftien spelers. Voor elk type van speler is er een plaats op het veld: groot en klein, dik en dun, sterk en snel.”

Kandidaat-koper voor feestzaal en café

De sportterreinen van Postelboershof, die enkele jaren geleden geregulariseerd werden als zonevreemd recreatiegebied, staan al jaren te koop. Omdat geen enkele privé-investeerder toehapte, grijpt het gemeentebestuur nu zijn kans. Intussen is ook de verkoop van de aanpalende feestzaal, het gelijknamige café en de parking bijna rond. Er moeten alleen nog enkele details geregeld worden tussen de particuliere eigenaar en de kandidaat-koper.

“Voor de parking hebben we een medegebruik bedongen”, zegt burgemeester Hendrickx. “Op de feestzaal en het café hebben we als gemeente geen bod gedaan: omdat we met De Garve al een mooie gemeentelijke feestzaal in eigendom hebben, maar ook omdat we het uitbaten van een café-feestzaal niet beschouwen als een kerntaak van de lokale overheid.”

Ook voor de aanpalende feestzaal en het café is er een kandidaat-koper, maar de deal is nog niet helemaal rond. 

Ook voor de aanpalende feestzaal en het café is er een kandidaat-koper, maar de deal is nog niet helemaal rond. © Eddy Meulemans

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio