© atv

Biostatisticus Geert Molenberghs roept op: “Opnieuw mondmaskers in lagere scholen”

Zo’n honderd lagereschoolkinderen in Wommelgem hebben positief getest op corona. In de gemeente worden extra maatregelen genomen. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs moeten we ingrijpen om zulke uitbraken te vermijden. “In tegenstelling tot de middelbare scholen zijn de lagere scholen mede de oorzaak dat er zo veel virus rondgaat”, zegt Molenberghs. Hij pleit ervoor om mondmaskers opnieuw in te voeren in de lagere scholen.

wvbBron: VRT NWS

Wommelgem wil de verspreiding van het coronavirus de kop indrukken door extra maatregelen op te leggen. Dat gebeurt na een grootschalige testing van alle 6- tot 12-jarigen van drie lagere scholen. Zo’n 390 kinderen werden uiteindelijk getest naar aanleiding van een corona-opstoot in lagere school De Boomgaard, die intussen de deuren heeft gesloten.

Er gaat nog een tweede school dicht, en ook nog eens vier klassen in nog twee andere scholen blijven thuis. Ook jeugd- en sportverenigingen staken vanaf vandaag hun activiteiten voor kinderen jonger dan 12 jaar in de gemeente. Wommelgem had eerder ook al de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd aan de school en in de kinderopvang.

“Mijn vrees is uitgekomen: meer dan een kwart van de kinderen blijkt positief te zijn”, reageerde burgemeester Frank Gys (N-VA) eerder al.“We gaan nu opnieuw alle leerlingen uitnodigen voor een coronatest volgende zaterdag. Die zal opnieuw vrijwillig zijn.”

Weer mondmaskers in de klas?

Biostatisticus Geert Molenberghs vindt dat zo’n grote toename een strikte aanpak vereist. “We zien dat de lagere scholen mede de motor zijn van de verspreiding van het virus nu, want die kinderen zijn niet gevaccineerd. In het middelbaar loopt alles goed, daar zijn heel wat jongeren gevaccineerd. En de vaccins werken ook heel goed, want het zijn jongeren die vaak een sterk immuunsysteem hebben. We moeten het probleem oplossen waar het zich stelt. En dat is, vrees ik, in de lagere scholen.”

“We moeten nadenken over het opnieuw invoeren van de mondmaskerplicht in lagere scholen. Er zal een aantal mensen tegen protesteren en het is niet fijn, maar het is een makkelijkere regel dan kinderen in quarantaine zetten of scholen sluiten”, redeneert Molenberghs verder.

“De kinderen zelf hebben misschien niet veel last als ze besmet zijn, maar ze zijn besmettelijker omdat ze niet gevaccineerd zijn. Zo kunnen ze andere mensen aansteken. We weten dat na een stijging van de besmettingscijfers de ziekenhuisopnames volgen. Ook in Vlaanderen, ook bij de gevaccineerden.”

Het onderwijsveld bespreekt woensdag de coronasituatie. “Als het van mij afhangt, moet daar gepleit worden over de invoering van mondmaskers in de lagere scholen”, zegt Molenberghs.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio