© ATV

Aantal besmettingen meer dan verdrievoudigd in een maand tijd: “We moeten voorzichtiger zijn”

Regio -

Het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen is de afgelopen week opnieuw fors toegenomen in de Mechelse regio. Op zeven dagen tijd werden er maar liefst 773 besmettingen geregistreerd. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan de week voordien. “We moeten ons gedrag aanpassen”, zegt dokter Stijn Festraets.

Stijn Van de Sande

In de periode van zaterdag 16 tot en met vrijdag 22 oktober telde gezondheidsinstituut Sciensano 773 nieuwe bevestigde besmettingen. Dat is een sterke stijging ten opzichte van de week voordien, toen er nog 457 besmettingen waren. Ten opzichte van een maand geleden is het aantal nieuwe besmettingen zelfs meer dan verdrievoudigd. Halverwege september werden er wekelijks zo’n 235 nieuwe positieve coronatests afgenomen in de twaalf gemeenten van het arrondissement Mechelen.

 

In absolute cijfers kende Mechelen opnieuw het grootste aantal besmettingen: 192. De week voordien waren dat er nog 94. Ook de toename in Willebroek valt op. Er werden 136 besmettingen geregistreerd. Dat is meer dan een verviervoudiging. De uitbraak in een school in Blaasveld ligt deels aan de oorzaak van dat hoge cijfer. In een aantal gemeenten, zoals Putte en Bornem verdubbelde het aantal positieve tests bijna. Enkel in Heist-op-den-Berg daalde het aantal nieuwe besmettingen: van 114 naar 97.

Lagereschoolkinderen

“We moeten ons geen zorgen maken, maar we moeten wel voorzichtiger zijn en ons gedrag opnieuw aanpassen”, zegt de Mechelse dokter Stijn Festraets. “Ongeveer de helft van de besmettingen wordt vastgesteld bij kinderen onder de twaalf jaar. Die zijn nog niet gevaccineerd. Zij geven het virus op hun beurt weer door aan hun ouders. We zien dat ongeveer driekwart van alle besmettingen terug te brengen is tot lagereschoolkinderen en hun ouders.”

Hogere besmettingscijfers resulteren logischerwijs ook in een hoge incidentie. In Bonheiden werden er omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over twee weken 639 besmettingen geteld. In Willebroek zijn dat er 550 en in Heist-op-den-Berg 478. Mechelen telde omgerekend 333 besmettingen. Berlaar sluit de rij met een incidentie van 137.

Stijgende ziekenhuiscijfers

Ook de coronacijfers stijgen verder. Op vrijdag 22 oktober lagen er in de provincie Antwerpen 156 coronapatiënten in het ziekenhuis. Een week eerder waren dat er 120 en in de week daarvoor 96. Het aantal mensen dat verzorging krijgt op de dienst intensieve zorgen steeg in een week tijd van 25 naar 34. Er moeten ook meer mensen aan de beademing. Afgelopen vrijdag waren dat er dertien, de week voordien elf.

De vaccinatiegraad blijft intussen nog heel langzaam verder stijgen. 81,06% van de 12-plussers in onze regio werd volledig gevaccineerd. Bij de volwassenen ligt de gemiddelde vaccinatiegraad op 93,62%.

Vastgoed

Jobs in de regio