©  BELGA

Jannik Sinner wint European Open in Antwerpen, Schwartzman opnieuw verliezend finalist

De Italiaan Jannik Sinner (ATP 13) heeft zijn favorietenstatus zondag waargemaakt in de finale van de European Open, het ATP-toernooi van Antwerpen (hardcourt/508.600 euro). In de finale bleek de Argentijn Diego Schartzman (ATP 14) meer dan een maatje te klein met 6-2 en 6-2 na 1 uur en 16 minuten tennis.

Michiel VerheirstraetenBron: BELGA

Sinner, nog altijd maar 20 jaar, rijft met de eindzege zijn vijfde ATP-titel binnen. Eerder dit jaar kroonde hij zich al tot eindwinnaar in het Bulgaarse Sofia, het Amerikaanse Washington en het Australische Melbourne. Ook in 2020 was de jongeling de beste in Sofia, wat hem zijn eerste ATP-triomf opleverde.

Schwartzman blijft voorlopig steken op vier ATP-titels. Het is al de derde keer dat hij de finale haalde in de Scheldestad, maar telkens moest hij de duimen leggen.

 ©  BELGA

“Fier op het niveau dat ik haalde”

Sinner won vier wedstrijden zonder een set te verliezen. “Ik denk dat ik fier mag zijn over het niveau dat ik haal”, zei Sinner na afloop.

“Ik heb goed bewogen en beter geserveerd dan in de halve finales”, begon de Italiaan zijn analyse. “Ik voel me echt goed. Ik heb het hele toernooi al goed gespeeld, maar je moet altijd op je hoede blijven in het tennis.”

In de finale nam Sinner snel de bovenhand over Schwartzman. “Als je erin slaagt een break af te dwingen, moet je dat voordeel ook proberen te behouden”, aldus Sinner. “Dat is mij de voorbije dagen goed gelukt. Ik nam de juiste beslissingen op het juiste moment. Nu is het zaak dit ook mee te nemen naar momenten wanneer het even iets minder gaat.”

Sinner trekt nu, net als Schwartzman, naar Oostenrijk voor het ATP 500-toernooi in Wenen. “Na het toernooi in Washington te hebben gewonnen verloor ik in de eerste ronde in Toronto. Op dat aspect moet ik dus nog verbeteren. Maar op dit moment mag ik even genieten en ontspannen”, besloot hij.

 ©  BELGA

Schwartzman geeft de moed niet op: “Volgend jaar is er een nieuwe kans”

Schwartzman is er ook bij zijn derde poging dus niet in geslaagd de finale van de European Open te winnen. “Ik heb vandaag niet mijn beste tennis gespeeld en de tegenstander was goed”, opende de Argentijn na afloop. “Ik heb misschien één van de beste weken uit mijn carrière achter de rug, maar in de finale had ik geen kans. Jannik was beter dan mij. Hij speelde op een heel hoog niveau. Ik moet hem feliciteren. Hij komt steeds dichter bij de wereldtop. Hij doet bijna alles perfect op de court. Als hij zo doorgaat, kan hij enorm veel titels winnen. Volgend jaar wordt belangrijk voor hem. Hij zal de toppers moeten verslaan om tot de echte wereldtop te kunnen behoren. Hij is nog maar twintig jaar oud, maar heeft al een mooie carrière. Hij won dit jaar al vier titels. Het is straf aan welk tempo hij blijft verbeteren.”

Schwartzman gaf de moed intussen niet op. “Volgend jaar is er een nieuwe kans op de titel in Antwerpen”, eindigde de Argentijn. “Ik wil het hele jaar constant blijven en elke week wedstrijden winnen.”

Erelijst:

2021: Jannik Sinner (Ita)

2020: Ugo Humbert (Fra)

2019: Andy Murray (GBr)

2018: Kyle Edmund (GBr)

2017: Jo-Wilfried Tsonga (Fra)

2016: Richard Gasquet (Fra)

Vastgoed

Jobs in de regio