Dansvoorstelling op Shalom Festival. 

Dansvoorstelling op Shalom Festival. © Koen Fasseur

Shalom Festival brengt op Groenplaats religies samen: “In de toekomst moeten er ook moslims bij worden betrokken”

Antwerpen -

De zeventiende editie van het Shalom Festival zit erop. Op de Groenplaats kon men zondag culinaire avonturen beleven en optredens van onder meer Boogie Boy, die met gospelkoor Hevenu Shalom Aleichem op het podium stond, meepikken. Verder waren er dansvoorstellingen en een infomarkt. Kinderen lieten dan weer ballonnen met een vredesboodschap op. Shalom Festival staat dan ook, zoals de naam aangeeft, in het teken van vrede en is een initiatief van de christelijke vzw Koinonia, in samenwerking met andere organisaties die een nauwe band met Israël hebben.

“Men vroeg me om dit jaar in het bestuur te zitten en dat heb ik met veel plezier aanvaard. Voor mij is het bijzonder belangrijk dat de banden tussen de Joodse gemeenschap en de rest van de samenleving, in dit geval specifiek de christelijke beweging, worden aangehaald”, vertelt Michael Freilich, kamerlid voor de N-VA en voormalig hoofdredacteur van het magazine Joods Actueel.

Michael Freilich.

Michael Freilich. © Koen Fasseur

Palestijnen

“In het verleden stond de Joodse gemeenschap heel argwanend tegenover een uitgestoken hand van andere geloofsgemeenschappen. Hebben ze het echt goed met ons voor of willen ze ons bekeren of zo? Maar hier wordt bewezen dat er in alle openheid en met respect voor elkaars eigenheid kan worden samengewerkt. Het is een bont gezelschap. En het weer werkt ook nog eens mee, wat bij andere edities wel eens anders was. Al onze gebeden werden verhoord.”

Hij gaat verder: “Iets zoals vandaag zie je niet zo vaak. Het is ook mooi dat het allemaal luchthartig is. Met eten, muziek, dans, kinderanimatie,… Dat is belangrijk want uiteindelijk gaat het over mensen, over gezinnen met kinderen. Hier op de Groenplaats zal geen je haatberichten horen, er is geen rancune. Er zijn weliswaar speeches, maar het moet allemaal niet te serieus zijn. Dit evenement draait rond steun voor Israël, maar even goed rond steun voor de vele Palestijnen die ook in vrede willen leven. Ze willen niet allemaal zichzelf opblazen en de islam misbruiken.”

Nochtans zijn Palestijnse organisaties opvallend afwezig op Shalom Festival. “Dat is jammer en moslims moeten er in de toekomst zeker ook bij worden betrokken, iets waar ik me zeker voor wil inzetten. Een idee is bijvoorbeeld om Israëlische Arabieren naar Antwerpen over te vliegen. Dat zou fantastisch zijn. Ze maken tenslotte 20 procent van de bevolking uit, maar je hoort er maar weinig over.”

Ambiance is ambiance

Ook Antwerps gemeenteraadslid André Gantman (N-VA) is present. “Ik ben al vijftien jaar betrokken bij de organisatie van dit festival. Iedereen hier zet zich met hart en ziel in voor vrede en verbinding en dat is voor mij een essentieel gegeven.”

Charlotte Gutman en André Gantman.

Charlotte Gutman en André Gantman. © Koen Fasseur

Een van de standhouders en medeorganisator van Shalom Festival is Charlotte Gutman. “Ik sta hier voor ORT, een internationaal netwerk van scholen dat STEM-opleidingen verzorgt. We zijn een Joodse instelling, maar onze deur staat open voor elke student die beseft dat we de waarden van het judaïsme uitdragen.”

“Dit is een prachtige, multiculturele manifestatie die vrede en begrip tussen verschillende religies en vrijheid van expressie bevordert en een statement maakt tegen het antisemitisme, dat helaas opnieuw de kop opsteekt. Zo zijn hier ook protestantse, evangelische organisaties aanwezig. Daar heb ik enorm veel respect voor want ook hun geloof is tenslotte op het Oude Testament gebaseerd. We dansen en zingen vandaag allemaal samen. Of het nu gospel of klezmer is, dat maakt allemaal niet veel uit. Ambiance is ambiance.”

Augusto, Isabelle, Elcamia en Castro.

Augusto, Isabelle, Elcamia en Castro. © Koen Fasseur

Smoutebollen

Jongeren Augusto, Isabelle, Elcamia en Castro maken deel uit van Centro Cristiano Bethel, een kerk met Braziliaanse roots. “We werden uitgenodigd om aan dit festival deel te nemen en zo bekend te maken dat God voor iedereen vrede wenst. Ik vind het heel mooi om te zien dat mensen uit zowat alle landen hier vandaag samen zijn gekomen. En de versiering en de muziek zijn ook heel geslaagd.”

Tweeling Emma en Godelieve De Man laat zich de smoutebollen goed smaken.

Tweeling Emma en Godelieve De Man laat zich de smoutebollen goed smaken. © Koen Fasseur

Tweeling Emma en Godelieve De Man van het Kiel is toevallig op de Groenplaats beland: “We besloten een daguitstap naar ’t stad te doen en hebben dit ontdekt. Onze frank viel pas toen we die meneer (ze wijst naar Michael Freilich) zagen, want we hadden hem vanochtend op De zevende dag gezien. Het is hier echt gezellig. En ze verkopen hier prima smoutebollen. Heel anders dan de Belgische, maar superlekker. We gaan nog een tijdje blijven plakken en de rest van de kraampjes inspecteren. Het optreden van Boogie Boy gaan we overslaan, want die vinden we een beetje te druk.”

www.shalomfestival.be
Kindergrime op Shalom Festival.

Kindergrime op Shalom Festival. © koen fasseur

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio