Dit voorjaar veegden de bewoners nog voor eigen deur: met een zwerfvuilactie. Nu is er een nieuwe petitie. 

Dit voorjaar veegden de bewoners nog voor eigen deur: met een zwerfvuilactie. Nu is er een nieuwe petitie. © Nick Hannes

Actiecomité Red De Keer lanceert nieuwe petitie tegen komst industrie

Oelegem/Ranst/Wommelgem -

Met een nieuwe petitie geeft Red De Keer aan dat het nog relatief ongeschonden landschap tussen E313 en Albertkanaal nog altijd bedreigd is. De focus ligt dit keer op de klimaatopwarming.

De Keer, zo’n tweehonderd hectare of vierhonderd voetbalvelden groot, is de grote open ruimte op de grens van Wommelgem en Oelegem, waarvan de Vlaamse regering een enorme grote industriezone wil maken in het kader van haar Economisch Netwerk Albertkanaal. Die plannen dateren al van 2004, maar botsten toen met de onmogelijkheid om een goede ontsluiting te voorzien via de overvolle E313.

Recentelijk doken de plannen toch weer op. De Vlaamse regering herbevestigde in een beslissing eind 2020 haar industriële ambities met De Keer. Burgeractiecomité Red De Keer, dat de meeste van de honderd gezinnen die verspreid tussen de velden wonen, groepeert, was in één klap opnieuw wakker. Het probeert de betonmolens op veilige afstand te houden en wil alle plannen voor nieuwe wegen en bedrijfsterreinen definitief laten schrappen.

 

 © RR

In februari was er een druk bijgewoonde digitale infoavond over de plannen en hoe concreet en bedreigend die zijn. Met Pasen werd zwerfvuil geruimd. Nu is er de nieuwe petitie. Die benadrukt veel sterker het argument van de klimaatopwarming.

“Alle overheden en ook wij, burgers, nemen klimaatmaatregelen: ontharden, wateropvang en -infiltratie, bossen en hagen planten, ontgazonnen, de open ruimte vrijwaren… Maar de regering zou hier dan zo maar even 200 ha open ruimte innemen voor beton, fabrieken en nieuwe wegen? We vinden dat ongerijmd”, aldus Red De Keer-woordvoerders Peter Jochems en Nick Hannes.

Voorlopig staat de teller van mensen die de eisen van Red De Keer onderschrijven op 625. Het actiecomité mikt op duizenden handtekeningen want: “De Keer redden: dát zou pas een trefzekere klimaatmaatregel zijn”, aldus Jochems en Hannes. ( jaa)