© jw

Manifestanten eisen afdekking asbeststort en behoud Kleiputten: “Hier spelen duidelijk economische belangen"

Boom, Terhagen -

De actiegroep ‘Red onze Kleiputten’ blijft enorm actief in haar verzet tegen het plan om de kleiputten in Terhagen (Rumst) met 4,5 miljoen kubieke meter restgrond van de Oosterweelverbinding vol te storten. Zondag namen ruim 200 personen deel aan een protestmars die van het Boomse marktplein naar de beoogde kleiputten leidde.Het ongenoegen dat bij een groot aantal bewoners heerst over de beslissingen die genomen worden omtrent het gebied Kleiputten Terhagen, is duidelijk groot. Vooral zij die in de Boomse wijk Bosstraat wonen, zijn boos. Al geruime tijd ijveren zij voor de sanering van het asbeststort dat aan hun achtertuinen grenst.

Het dossier werd volgens hen nooit ernstig genomen. Tot er ruimte werd gezocht voor de restgrond van de Oosterweelwerken. Plots werd geopperd om daarmee niet alleen het asbeststort maar ineens het volledige gebied Kleiputten Terhagen vol te kappen.

Leen Schamp

Leen Schamp © jw

“OVAM legde op 9 maart 2015 een saneringsverplichting op die binnen het jaar moest aangevat worden”, zegt Leen Schamp, woordvoerder van actiegroep ‘Red onze Kleiputten’. “We zijn nu bijna 2022 en eigenlijk is er nog niets afgedekt zoals het zou moeten. Nu zou dat dus wel gaan gebeuren maar dan ineens met het aanpalende gebied erbij.”

An Deleu met Jasmijn en Floor

An Deleu met Jasmijn en Floor © JW

Economische belangen primeren

Dat hiervoor spontaan ontstane natuur en vooral een bos met een oppervlakte van 55 hectare zal verdwijnen, is voor de manifestanten meer dan een brug te ver. “Plots is er volgens studies veel meer aan de hand”, zegt An Deleu, uit buurgemeente Niel die met haar kindjes Floor en Jasmijn mee komt betogen. “Het is duidelijk dat het hier draait om economische belangen.”

De bewering dat een zogeheten gipsstort in dit gebied moet gesaneerd worden, begrijpen de manifestanten niet. “In het onderzoeksverslag staat zelfs letterlijk dat in deze zone helemaal geen gips gevonden werd” zegt Frank Van Houtte. “Dat is er wel een eind verder aan de fameuze deltahelling waar duizenden festivalgangers van het dansfestival Tomorrowland genieten. Vreemd toch?”

Juridische stappen

Voor de manifestanten is het duidelijk. Alleen het asbeststort moet dringend worden afgedekt, de overige 90% van de Kleiputten Terhagen moet blijven zoals het er nu bijligt. Actiegroep

Red onze Kleiputten mocht naast bezorgde omwonenden ook een delegatie van Grondrecht en van Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek verwelkomen.

De leiding van de actiegroep zegt zich gesteund te voelen en desnoods via een harde juridische strijd de aanvoer van Oosterweelgrond te willen tegenhouden. Zo wil men de zaak bij de Raad van Vergunningsbetwistingen, de Raad van State en de burgerlijke rechtbank aanhangig maken.  

jef wijckmans

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio