Nel Graus tracht Soraya Sanza te verschalken. 

Nel Graus tracht Soraya Sanza te verschalken. © Walter Saenen

Meisjes spelen ‘panna’ van het dak in Park Spoor Noord

Antwerpen -

In Park Spoor Noord werd zaterdag de aftrap gegeven van de ‘Soccers Sisters Cup’, het allereerste straatvoetbaltornooi in Vlaanderen waarin alleen meisjes de panna’s scoren. Na voorrondes in Antwerpen, Genk, Vilvoorde en Ronse vindt op 6 november, eveneens in Park Spoor Noord (SPRK), de nationale finale plaats.

De Soccer Sisters Cup vloeit voort uit de online fictiereeks Panna op GoPlay.be waarin vier meisjes hun plaats opeisen binnen de - voornamelijk door jongens gedomineerde - straatvoetbalscene. Met de Soccer Sisters Cup wil Telenet ook in het echte leven meisjes met een voorliefde voor (straat)voetbal aanmoedigen hun passie te volgen en het beeld doorprikken dat alleen jongens pleintjesvoetbal spelen.

De terughoudendheid die nog bij meisjes heerst, was zaterdag toch wel te merken. Tien teams schreven zich in, maar uiteindelijk traden slechts drie duo’s aan in de pannakooi. “Toen we hen allemaal nog een keertje contacteerden, kregen we meer dan eens te horen dat een van de twee uiteindelijk had afgehaakt en de andere het dan ook niet zag zitten. Terwijl ze perfect zouden kunnen afkomen om hier dan een nieuw duo te vormen. Het toont nogmaals die terughoudendheid aan die er nog heerst en het vormt het bewijs dat een tornooi als dit hier zijn nut heeft om daar verandering in te brengen”, klinkt het bij de organisatie.

De drie teams die opdaagden, lieten het niet aan hun hart komen en amuseerden zich in de onderlinge wedstrijdjes. Nel Graus (15) uit Zemst en Athina Marcos De La Cruz (15) uit Hemiksem spelen samen bij de U15 meisjes van K. Kontich FC. “Ik speel al voetbal sinds ik vier ben, maar ben pas met straatvoetbal begonnen na het kijken van de serie”, zegt Nel. “Ook bij mij begon het te kriebelen na de serie”, pikt haar ploegmaat in. “Het is leuk om te doen omdat je op deze manier veel meer je eigen techniek en voetenwerk kunt oefenen. Meestal is zo’n tornooi vooral voor jongens.”

Nel Graus en Athina Marcos De La Cruz.

Nel Graus en Athina Marcos De La Cruz. © Walter Saenen

Ook Paidie Mandungu (16) en Soraya Sanza (17), die respectievelijk bij Melsele en Brasschaat voetballen, amuseren zich. In de Antwerpse wijk Stuivenberg waar ze wonen, zijn ze geregeld op de pleintjes terug te vinden. “We spelen met jongens en meisjes onder mekaar, al zijn het toch vooral jongens”, beamen ze. “Soms lukt het wel om vriendinnen warm te maken een keertje mee te doen, maar de meeste spelen liever toch niet tegen de jongens”, lachen ze.

Paidie Mandungu en Soraya Sanza.

Paidie Mandungu en Soraya Sanza. © Walter Saenen

Aya Kardal (13) en Selma Roukby (13) die op het Kiel wonen, spelen (nog) geen voetbal in clubverband. “We zijn wel op zoek naar een club. Maar het moet allemaal in mekaar passen met school, bereikbaarheid,... In de buurt hebben we gelukkig verschillende pleintjes waar we met jongens en meisjes samen kunnen voetballen. We volgen Martijn Debbaut - een van de meeste bekende pannaspelers - op TikTok. Toen we zijn oproep zagen voor het tornooi, leek het ons wel leuk een keer te komen meedoen.”

Selma Roukby en Aya Kardal.

Selma Roukby en Aya Kardal. © Walter Saenen

Diezelfde Martijn Debbaut opende het tornooi met een demo tegen de Antwerpse schepen van Sport Peter Wouters (N-VA). “Vanuit de stad zetten we sterk in op Urban sport en zijn we trots op onze straatvoetbalcultuur. Zo investeerden we onder meer fors in SPRK, de urban hal in Park Spoor Noord”, vertelt de schepen. “Alleen denken we er in het algemeen te weinig aan dat straatsport evengoed voor meisjes is. Ik juich dit initiatief enorm toe. Sport kan als geen ander een krachtige rol spelen om te werken aan maatschappelijke verandering. Daarom breken we met Sporting A graag mee een lans voor straatvoetbal voor meisjes. Hoe meer meisjes we aan het voetballen krijgen - op een pleintje, in de zaal en/of op een veld - hoe beter. En dat geldt bij uitbreiding voor alle sporttakken.”

Martijn Debbaut geeft een demo tegen sportschepen Peter Wouters.

Martijn Debbaut geeft een demo tegen sportschepen Peter Wouters. © Walter Saenen

Nette Peeters uit Mol is het levende bewijs. Ze rolde eerder toevallig in het pannavoetbal en werd intussen reeds twee keer Belgisch kampioene. “Ik maakte er kennis mee op een event en zo ging de bal aan het rollen.”

Panna bootcamp

Meisjes die niet konden deelnemen aan de voorrondes, maar toch nog willen kennismaken met panna voetbal kunnen zich inschrijven voor een gratis Panna bootcamp parallel aan de finale op 6 november. De meisjes van 12 tot 19 jaar worden begeleid door topcoaches en kunnen kennismaken met de actrices van de fictiereeks Panna. Alle info op www.telenet.be/bootcamp.

Bart Roggeman

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio