© Guy Delforge

Laatste mis in Sint-Annakerk, enkele parochianen blijven buiten uit protest

Weert -

In de Sint-Annakerk van Weert in Bornem werd zondagochtend voor de laatste keer een eucharistieviering gehouden. Enkele parochianen bleven bij wijze van protest buiten staan, aan het einde van de mis werd de Last Post geblazen.

Guy Delforge

Het was al langer geweten dat het kerkbestuur van de pastorale zone Bornem en Sint-Amands de kerk van Weert wil onttrekken aan de eredienst en daarna – net als de pastorie – wil verkopen. De voorbije maanden stonden aan de kerk al bordjes met het opschrift ‘Kerkfabriek verkoopt kerk en zet de parochianen op straat’.

 

 © Guy Delforge

Zondag werd in de kerk een laatste keer de eucharistie opgedragen. Buiten aan de kerk stonden enkele groepjes parochianen die weigerden die laatste mis bij te wonen. Eén van hen is Agnes Fivez. “De kerkfabriek, waar niemand van Weert in vertegenwoordigd is, wilde eerst de pastorie verkopen”, zegt ze. “Wat later bleek dat ze ook de kerk willen verkopen. Dat is één keer besproken met de deken, zonder resultaat. Alle inwoners waren geschokt door deze verkoop. Er zijn meerdere voorstellen tot wijziging van bestemming van de tafel geveegd.

Net als enkele andere parochianen, bleef ook Agnes Fivez buiten staan.

Net als enkele andere parochianen, bleef ook Agnes Fivez buiten staan. © Guy Delforge

Diaken Hendrik Vermeir trok het zich zo erg aan dat zijn wankele gezondheid slechter werd. Hij ligt nu in het ziekenhuis. Vandaag wordt hier de mis opgedragen door een pastoor die in Hingene woont en die we nauwelijks kennen.”

Er was ook een delegatie van de Gilde van de Zoeten Naam Jezus.

Er was ook een delegatie van de Gilde van de Zoeten Naam Jezus. © Guy Delforge

Een delegatie van de Gilde van de Zoeten Naam Jezus – die al bestaat sinds 1835 – stond ook aan de kerkingang. “Voor ons is dit het laatste eerbetoon aan de kerk”, zegt Marc Van Steenbergen van de gilde. “Wij willen er als gilde wel voor zorgden dat in Weert een processie kan blijven bestaan.

Normaal kwamen op zondag zowat dertig mensen naar de eucharistie in Weert, zondag waren dat er bijna honderd. Net voor het altaar stond een kader met enkele foto’s van diaken Hendrik Vermeir en een boodschap waarin de parochianen hem bedankten. “U verzorgde vieringen op zijn best, uw stem klonk als een klok, iedereen luisterde en zong mee.”

Pastoor Steven Barbien begon de mis ook met

 

 © Guy Delforge

een dankwoord aan diaken Vermeir. “We blikken nu terug op wat geweest is”, zei hij daarna. “Sommigen begrijpen deze beslissing, andere mensen zijn woedend en dat is te begrijpen. Ik hoop alleen dat we ons niet blijven blind staren op louter emotie of rationele argumenten voor en contra. Het verhaal van deze kerk verdient dankbaarheid.”

Trompettist Dirk Van Troyen zorgde voor het meest aangrijpende moment van de ochtend. Aan het eind van de eucharistie blies hij – dwars door de klanken van het kerkorgel – de Last Post. Iedereen in de kerk stond stokstijf stil, hier en daar vloeide een traan en terwijl de laatste noot uitstierf, klonk er een applaus.

 

 © Guy Delforge

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio