Kinderen amuseren zich in een stukje groen dat moet verdwijnen voor  de Oosterweelverbinding. 

Kinderen amuseren zich in een stukje groen dat moet verdwijnen voor de Oosterweelverbinding. © koen fasseur

Bewoners maken zich zorgen over verdwijnen 15 hectare groen voor Oosterweelwerken

Merksem -

Een zestigtal bewoners nam zondagmiddag afscheid van de 15 hectare groen die vanaf maandag gekapt wordt tussen Luchtbal en Merksem. “De meeste mensen beseffen niet hoe groot de impact is van de werfperiode in het kader van de Oosterweelwerken”, zegt Joke Laukens van het Schijnverbond, dat de actie organiseerde.

Elien Van Wynsberghe

Morgen start Lantis met het kappen van 15 hectare bos tussen Merksem en Luchtbal in functie van de Oosterweelwerken. Het gaat over een strook van 1,5 kilometer lang. Maar de impact van die werfperiode van tien jaar is te groot, zo stelt het Schijnverbond, dat bewoners en buurtverenigingen van de wijken rond de rivier de Schijn verenigt.

Bewoners kwamen zondagmiddag samen om hun bezorgdheid te tonen. Kinderen hielden nog een laatste speelmomentje aan hun boomhut. “Veel mensen beseffen niet goed wat er op hen afkomt”, zegt Joke Laukens. “Ze zien allemaal dat de Oosterweelverbinding er komt, dat er parken zullen worden aangelegd, maar van de periode ertussen, een werfsituatie van tien jaar, kennen mensen de concrete impact niet. Er wordt hier zo veel gekapt. Mensen gaan met een koude douche wakker worden. Er moeten leefbaarheidsmaatregelen genomen worden om die periode van tien jaar vol te kunnen houden.” Het Schijnverbond hoopt nu dat Lantis alleen de hoogst noodzakelijke kapwerken zal uitvoeren en alsnog in overleg met de buurtbewoners zal treden om de impact te verkleinen.

Ook Groen was aanwezig op de actie. “Wat een brutaliteit waarmee Lantis hier neerdaalt op de Oosterweelwerf. Wat een chirurgische ingreep zou moeten zijn, wordt een grote kaalslag. Als dit de voorbode is voor de toekomstige werken, staat ons nog iets te wachten”, aldus Wouter Van Besien. “Wat met de gemaakte beloftes over het behouden van bermen? Die worden niet waargemaakt. Mensen krijgen tien jaar lang een werfweg op 25 meter van hun voordeur. Dat kan je moeilijk een leefbaarheidsproject noemen. Dat noem ik onleefbaar en onmenselijk.” De partij dringt erop aan om de plannen te herbekijken. “Er is nood aan een nieuw plan waarbij elke woonzone een berm, geluidsscherm en stofbuffer heeft.”

 

 © koen fasseur

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio