‘Grootouders voor het Klimaat’ Mieke Clymans en Ludo Heselmans. 

‘Grootouders voor het Klimaat’ Mieke Clymans en Ludo Heselmans. © Guy Van Nieuwenhuysen 

‘Grootouders voor Klimaat’ stappen van Edinburgh naar Glasgow: “Onze kleinkinderen moeten zorgeloos kunnen opgroeien”

Turnhout -

In de aanloop naar de Klimaatconferentie in Glasgow wandelen twintig ‘Grootouders voor het Klimaat’ van Edinburgh naar Glasgow. Twee van hen zijn zondagochtend op de trein gestapt in Turnhout.

Guy Van Nieuwenhuysen

De ‘Grootouders voor het Klimaat’ maken een vierdaagse voettocht van honderd kilometer langs de kanalen in Schotland die de opgang van de industriële revolutie markeren. Ze wandelen ook langs het standbeeld van James Watt, die de stoommachine uitvond. Voor ze uit België vertrekken, overhandigen ze in Brussel hun ‘dringende oproep’.

Mieke Clymans en Ludo Heselmans zijn twee Turnhoutse grootouders die deelnemen aan de voettocht. “Ik doe het voor de generaties na mij”, zegt Mieke. “Maar persoonlijk wil ik ook waken over een sociale rechtvaardigheid. Vaak zijn de armsten de eerste slachtoffers.”

Zorgen om kleinkinderen

Ludo Heselmans maakt zich zorgen om zijn vijf kleinkinderen. “Ik zal de klimaatopwarming wel overleven. We weten al lang dat het de mensen zijn die de opwarming veroorzaken en dat het mensen zijn die er iets aan kunnen doen. Maar er gebeurt te weinig. Ons oudste kleinkind is elf. Zij weet waarom ik deelneem aan de voettocht. Maar ik vind het moeilijk om het thema met mijn kleinkinderen te bespreken. Zij zouden zorgeloos moeten kunnen opgroeien.”

“‘Grootouders voor het Klimaat’ is ontstaan in het zog van de acties van jongeren”, vertelt Ludo. “We stelden vast dat die jongeren niet ernstig genomen werden. Ze zijn bang. Ze zijn bezorgd. We zijn opgestaan om hen te steunen. We zijn wat ouder, misschien ook wat wijzer. Misschien wordt naar ons wel geluisterd.”

“Al hebben we op dit ogenblik niet het gevoel dat dit gebeurt”, zegt Mieke. “Wat onze overheden beslissen, wijst niet op een heel grote daadkracht.” Ludo maakt de vergelijking met de Covid-epidemie. “Als de overheid die alleen maar haalbaar en betaalbaar zou hebben aangepakt, waar zouden we dan vandaag staan? We willen een leefbare toekomst voor de volgende generaties. Nu kunnen we de gevolgen van de klimaatcrisis nog temperen. Maar dan moeten we daar wel dringend aan beginnen.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio